Hoe belangrijk is bedrijfscultuur bij het solliciteren?

Stel, je voldoet aan alle harde eisen in een vacature, het bedrijf zit om de hoek, het werk is uitdagend. Prima baan dan toch? Tot je er binnenloopt, de mensen spreekt en bijna hardop denkt: dit nóóit! Mag je daarop afgaan?

Ja, zegt het UWV in haar sollicitatiecursus. Het UWV vermeldt in deze cursus netjes dat je ook naar de bedrijfscultuur moet kijken om te bepalen of een bedrijf bij je past en je besluit te solliciteren. Daarmee geeft het UWV het belang aan van de ‘zachte kant’ van een vacature.

bepaal of het bedrijf bij u past2

De kriebels
Negeer ze niet, de positieve of negatieve kriebels die je voelt. Soms ligt het er dik bovenop. Ja, hier pas ik zeker weten tussen! Of andersom: mon dieu, wat een vreselijke mensen. Het is goed voorstelbaar dat de lust tot solliciteren je vergaat nadat je onvriendelijk bent behandeld aan de telefoon door een medewerker van het bedrijf in kwestie.

Een tijd terug belde ik naar een bedrijf naar aanleiding van een vacature. Het telefoongesprek verliep ongeveer als volgt.
“Ik bel u naar aanleiding van uw vacature.”
[diepe zucht] “U kunt reageren via het mailadres in de vacature.”
“Dat begreep ik, ik had echter nog wat vragen.”
[nog diepere zucht] “Die kunt u ook via dat mailadres stellen.”
“Ik begrijp dat er niemand is die telefonisch vragen kan beantwoorden?”
“Die is er wel, maar niet voor sollicitanten.”
Ouch! Bij deze club wilde ik niet horen.

Bedrijfscultuur
De structuur van een bedrijf is veel grijpbaarder dan de cultuur. Structuur wordt bijvoorbeeld weergegeven in een organogram. Dan zie je in één oogopslag: mijn functie zit dáár, onder Anita, naast Tom en boven de stagiair. Cultuur is veel ongrijpbaarder, maar niet minder belangrijk. In de bedrijfscultuur bevinden zich alle ongeschreven regels. En als je niet kunt aarden binnen de heersende cultuur, dan heb je een probleem!

Als de ongeschreven regel is dat je maandagochtend eerst ruim een half uur met elkaar bijpraat alvorens aan het werk te gaan en jij komt binnen met je koptelefoon op, roept een onverstaanbaar ‘mogge’ en gaat direct aan de slag… dan is de kans groot dat je nieuwe collega’s je al meteen liever zien vertrekken.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.