Frederike Zoekt Werk!

got work? vacatureluursFrederike is succesvol afgestudeerd, werkloos en ontvangt een bijstandsuitkering. Hoe kan dat gebeuren?? Op Twitter kwamen we haar tegen, en omdat we haar graag een podiumpje willen bieden voor haar verhaal, vroegen we haar over haar kennis, vaardigheden en haar zoektocht naar een nieuw werk. Want zo’n slimme meid mag natuurlijk niet zonder baan zitten!

Hoe lang zit je al zonder baan?

Ik heb HBO Informatica gestudeerd aan het Saxion in Enschede. Vorige zomer ben ik afgestudeerd en sindsdien ben ik op zoek naar een baan.

In wat voor branche/bedrijf zoek je werk? Wat zou je willen doen?

De combinatie van ICT en communicatie vind ik heel boeiend. Ik heb er in het begin van mijn studie voor gekozen om te gaan programmeren, dat was de hoofdmoot van mijn studie. Gaandeweg kwam ik erachter dat ik meer competenties bezit dan die ik via mijn studie ontwikkelde. Ik wil dus graag meer doen dan alleen programmeren. Ik wil eigenlijk een functie waarbij ik ICT met klantcontact kan combineren. Docenten omschreven mij tijdens mijn studie als ‘bruggenbouwer’. Ik heb de technische vaardigheden en kennis die bij een ICT-functie horen en daarbij kan ik goed met mensen omgaan en begrijpen wat zij nodig hebben. En niet onbelangrijk: ik kan dat ook weer terugkoppelen naar de klant en uitleggen wat er wel en niet mogelijk is.

Junior Consultant richting ICT zou de naam van een vacature kunnen zijn waar ik het liefst op reageer. Deze functie komt het meest in de buurt van mijn ambities, maar als ik een kans zie om projectmanager te worden dan stuur ik daar ook een sollicitatie naartoe.

Hoe voelt het om als afgestudeerde in de bijstand te zitten?

Ik baal daar best wel van. Je hebt hard gewerkt om je studie te halen en dan is er niemand die je wil aannemen. Heel veel mensen denken dat ik voor de lol in de bijstand zit. Dat is dus niet waar, want als je samenwoont dan ga je niet even weer bij je ouders wonen. Ik heb een leven opgebouwd samen met mijn vriend in Enschede. Gelukkig heeft hij wel een baan, maar omdat hij een lichte vorm van autisme heeft kan hij niet volledig werken. Hierdoor hebben we naast de bijstand ook te maken met een Wajong-uitkering. Het was daardoor best gecompliceerd om een aanvraag voor een bijstandsuitkering in te dienen. We hadden te maken met een hoop bureaucratische rompslomp en natuurlijk ook nog mijn eigen sollicitaties. Gelukkig is alles nu op orde en kan ik me concentreren op het zoeken en vinden van werk!

 

Via Twitter kwamen we in contact met jou. Je hebt sinds kort een profiel aangemaakt dat specifiek bedoeld is voor het zoeken van werk. Wat deed je besluiten om je banenzoektocht naar Twitter uit te breiden? Hoe vind je dat tot nu toe gaan?

NetwerkorganisatiesTwitter is een mooi medium. Als je de goede mensen volgt kom je vaak alweer een stukje verder met je zoektocht. Wie weet zit er iemand tussen die net wel die goede baan heeft voor je. Verder ben ik gaan twitteren over de bijstand met hashtags om iets te doen aan het negatieve beeld. Elke dag een tweet over de bijstand stimuleert mij ook om er weer anders over na te denken. Mensen komen ook weer met tips en ideeën als je wat geplaatst hebt!

Heb je nog meer dingen gedaan om jezelf (online of offline) te profileren?

Naast uitzendbureaus bezoeken en mijn cv op grote vacaturesites als Monsterboard zetten, probeer ik alle banenbeurzen in de regio af te gaan en daar mijzelf te presenteren. Het lastige is wel dat daar vaak weinig ICT-bedrijven aanwezig zijn. Ook houd ik mijn LinkedIn-profiel altijd up-to-date, dat is natuurlijk helemaal een must in de ICT-wereld. Ook deel ik mijn cv en vaardigheden op mijn eigen website frederikenijenhuis.nu. Aan deze website wordt nog gewerkt.

Hoe zie je de (nabije) toekomst in?

Ik houd de hoop dat er ergens een bedrijf is wat mij aan wil nemen en in mij als afgestudeerde wil investeren. Ik weet dat ik het kan!

In de tussentijd vul ik mijn tijd met andere dingen. Op het moment ben ik mantelzorger bij mijn tante en de oma van mijn vriend. Ik heb er nu de tijd voor en omdat ik dit tijdens ‘werktijden’ doe behoud ik ook een werkritme. De rest van de week besteed ik aan solliciteren en aan het bijhouden van mijn vaardigheden om mijzelf te kunnen profileren. Er zijn genoeg ICT-whitepapers te vinden om te lezen, of andere ideeën om uit te werken. In de avonden en weekenden is er dan ruimte om te ontspannen.

Tips van Frederike voor andere werkzoekenden:

  • Laat de moed niet in je schoenen zakken. Daar heeft iedereen op zijn tijd last van, maar er zal beslist iemand zijn die je wel wil aannemen!
  • Houd een werkritme aan. De dagen vliegen anders zo voorbij terwijl er niks van solliciteren en andere plannen is gekomen.
  • Laat je gezicht zoveel mogelijk zien. Mensen onthouden je eerder als je actief bent!
  • Houd je vaardigheden op orde en breid ze waar mogelijk uit. Lees bijvoorbeeld een boek over netwerken of volg een cursus Photoshoppen. Blijf creatief. Ik ben in een jaar gaan haken en breien omdat ik ook graag nieuwe dingen wilde leren.
  • Kortom: blijf niet stilstaan!

Meer weten over Frederike? Of heb jij dé vacature voor haar? 

  • Twitter – Frezoektwerk
  • LinkedIn
  • Website Frederike

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.