FOCUS event #metzonderwerk

Zoveel verschillende manieren om zoveel verschillende dingen te doen die allemaal interessant en leuk zijn. Resultaat is helaas vaak dat er zoveel tegelijkertijd gedaan wordt dat er nauwelijks iets af komt of er een doel bereikt wordt. Multitasking is (voor mij) niet altijd productief. Tijd voor focus!

FOCUS event #metzonderwerk

Op vrijdag 7 november ging ik naar het eerste live event van #metzonderwerk dat gehouden werd in het Portiershuisje in Amsterdam. Het event was volledig gewijd aan het onderwerp FOCUS, iets dat ik nog een uitdaging vind en dus interessant vind om aan deel te nemen. Gedurende de middag waren er drie workshopmomenten en was er keuze uit vijf verschillende workshops. De eerste uitdaging dus om te focussen op wat voor mij het meest interessant zou zijn. Wat mij opviel was dat er bij dit event meerdere mensen waren die op dit moment nog een baan hadden en te horen hadden gekregen dat hun contract zou eindigen. Direct aan de slag met workshops en andere mogelijkheden om naar de ideale baan te gaan zoeken. Dat is ook focus.

Drie pijlers in je zoektocht naar werk

De eerste workshop die ik volgde werd geleid door Monique Korpershoek. Zij vertelde dat er drie pijlers zijn in je zoektocht naar werk: Focus, Sprankelen en Zichtbaarheid.

  • Focus: Waar sta jij voor? Wat is je missie?
  • Sprankelen: Hoe zorg je er voor dat je positief blijft in een wereld waar dat wel eens lastig is?
  • Zichtbaarheid: Je weet waar je naar toe wilt en sprankelt, hoe zorg je nu dat je zichtbaar en vindbaar bent?

Focus. In groepjes van vier vertelt iedere deelnemer waar die blij van wordt, wat die belangrijk vindt en wat die wil bereiken in het leven op privé -en werkgebied. Het is een korte oefening om anders te kijken naar jezelf en niet te denken in wat nodig is in een bepaalde functie, maar om los van functies te kijken naar wat je zelf belangrijk vind en wilt. Vanuit dat punt kun je vervolgens weer kijken naar verschillende functies die bij jou passen.

Sprankelen. Hoe zorg je er voor dat je blijft sprankelen, positief blijft en in jezelf blijft geloven? In een oefening zetten we op een A4 aan de linkerkant zaken die moeten. Zaken waar je niet zelf voor kiest en die energie kosten. Aan de rechterkant zetten we zaken die ons energie opleveren. Een eenvoudige oefening die overzicht oplevert en je bewust maakt van de balans tussen energieleveraars en energieslurpers. Het is belangrijk om bewust bezig te zijn met de balans en voor jezelf te zorgen. Regelmatig controleren of je meer energieleveraars hebt dan dat er energieslurpers zijn.

Zichtbaarheid. Wanneer je weet wat je wilt ga je op zoek naar de mensen die je kunnen helpen. Waar bevinden deze zich? Ga op zoek naar deze mensen en verbind met ze; zij kunnen een netwerk hebben met mensen die je kunnen helpen. Hier moet je zelf proactief mee aan de gang. Voorbeelden die genoemd worden zijn Linkedin (bedrijven volgen, meepraten in groepen en discussies), Social media als Facebook en Twitter, netwerk bijeenkomsten, volgen van lezingen en workshops en contact maken met de sprekers en andere deelnemers.

Out of the box

Eveline Vedder en Marie-Beth Jaakke van Games4Groups doen een oefening met ons om ‘out of the box’ te denken. In groepjes van drie mogen we totaal onvoorbereid creatief aan de slag. Onze opdracht: een nieuw, nog niet bestaand concept bedenken en pitchen voor de groep. Samen onze krachten benoemen en deze bundelen. Waarin kun je elkaar versterken? In tien minuten plakken we post-its op een A3 waarop ieder zijn krachten benoemd en vullen we de drie vragen op de achterzijde in:

  1. Wat is de omschrijving van het concept?
  2. Voor wie lost het een probleem op?
  3. Wat of wie hebben jullie nodig om verder te werken?

Hierna volgt de actie: het pitchen van het plan binnen 1 minuut. Verrassend om te zien hoe er binnen zo een korte tijd samenwerkingen ontstaan tussen mensen die elkaar niet kenden. En dat er ook nog eens hele leuke plannen ontstaan die op een inspirerende manier gebracht worden. Hoewel ik in eerste instantie niet begreep wat deze oefening met het dagonderwerp focus te maken had, heb ik daar achteraf toch wel een gevoel bij. De drie vragen die tijdens deze oefening door ons beantwoord moesten worden, zijn ook vragen die je jezelf, iets anders geformuleerd, kunt stellen op je zoektocht naar de ideale baan:

  1. Wat wil je?
  2. Wie zoekt iemand zoals jij?
  3. Hoe of via wie bereik je die persoon/dat bedrijf?

Focus op deze drie vragen en je kunt al een stuk gerichter aan de gang.

Business Model You

Justin Junier helpt ons in deze workshop om ons persoonlijke business model te maken. Bedrijven maken een business model om overzichtelijk te krijgen waar het bedrijf voor staat, wat het doet, welke klanten het heeft, wat het deze klanten levert, op welke manier en wat het oplevert. We benaderen vandaag onze persoonlijke carrière als business en zetten op een A4 in een simpel, vereenvoudigd en werkbaar model in negen hokjes ons eigen plan. Stap 1: aan de ene kant van de A4 vullen we het model in met de huidige situatie. Stap 2: aan de andere kant vullen we het in met de situatie zoals we het graag zouden willen hebben. Stap 3: Actie! Welke stappen zijn er nodig om de gewenste situatie te bereiken? Neem binnen afzienbare tijd de eerste stap. Het is een eenvoudige manier om op papier te krijgen wat je hebt, wat je wilt en te zien waar je iets moet doen om daar te komen. Voor mij maakt het op een eenvoudige manier inzichtelijk wat de focusgebieden zijn waar ik me op moet richten.

Op 2 december vindt het volgende #metzonderwerk event plaats; dit keer in Utrecht. Thema is ‘Tijd voor… Energie!’ Je kunt je hier  aanmelden, de workshops betaal je na afloop op basis van waardebepaling achteraf. Fijn voor je portemonnee én voor je inspiratie!

 

 

Eelco Jacobs

Eelco is een praktimist, multi-getalenteerd, creatief en heeft een open geest. Zijn filosofie: delen is vermenigvuldigen. Delen van kennis, enthousiasme, inspiratie en ideeën kost niets en levert ons allemaal meer op. Website | Linkedin | Twitter

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie