Er is geen crisis, hooguit een value-shift

De titel van de workshop ‘Er is geen crisis, het is een valueshift’ op 4 maart deed vermoeden dat de spreker de afgelopen 5 jaar op een andere planeet heeft doorgebracht. ‘Hoezo, er is geen crisis?’ was dan ook de vraag van de meeste deelnemers op deze workshop die plaats vond in Mooierdam aan de Coolsingel, het pand waarin de fractie Christenunie-SGP Rotterdam een heuse pop-up store heeft opgericht. Alderik Bos, eigenaar van een liftadviesbureau, legde op deze workshop uit dat hij met de titel vooral wilde prikkelen: er ís wel een crisis, maar hoe ga jij om met die nieuwe werkelijkheid?

“Als jij ervaart dat dit de nieuwe werkelijkheid is, dan is de crisis over.” zegt Bos. “Blijven vechten tegen iets waar je niets aan kan doen, kost energie en het helpt je niet verder! Met het verdwijnen van bepaalde behoeftes, worden er ook nieuwe behoeftes gecreëerd. Denk aan autobezit: was een auto vroeger een statussymbool, nu is dat ‘uit’. Je leent huurt een auto voor de tijd dat je er een nodig hebt. Bedrijven als Snappcar en Autodate spelen in op die behoefte aan tijdelijk gebruik van een product.”

Aan de hand van videoclips en vragen zette Alderik ons aan het denken: hoe ziet de economie er nu uit? Wat zijn nu de nieuwe waarden voor een bedrijf? Was het vroeger ‘meer meer meer’, nu is de instelling vooral ‘beter beter beter’. “Vroeger was waarde ‘prijs’, nu is waarde ‘waarde’. Bedrijven zien niet langer winst als het ultieme doel: relevantie voor de samenleving speelt een veel grotere rol.”

Ik vond het een leerzame workshop. Het is inderdaad maar net hoe je de crisis beleeft en met de nieuwe omstandigheden omgaat (als je die eenmaal hebt kunnen accepteren). Er zijn absoluut kansen te grijpen in deze barre omstandigheden. Zonder (mijn persoonlijke) crisis had Vacatureluurs.com bijvoorbeeld niet kunnen ontstaan! Alderik heeft een aantal inzichten gegeven in de veranderingen van de economie en arbeidsmarkt, die kennis kan ik zeker gebruiken in mijn eigen onderneming. Een aantal deelnemers had in de middag ook meegedaan aan de workshop ‘Is ondernemen iets voor mij?’, daardoor waren ze zo enthousiast geworden dat ze ook deze workshop wilden volgen. ‘Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen in ondernemerschap!’ was een oordeel over de 2 workshops.

Volgende week wordt deze workshop samen met ‘Help ik ben mijn baan kwijt! Is ondernemen iets voor mij?’ nog een keer gegeven, aanmelding is nog mogelijk via de website.

Emily Harmsen

Auteur 'Vacatureluurs' , geeft workshops voor werkzoekenden en is oprichter/hoofdredacteur Vacatureluurs.com. Houdt van schrijven en films kijken. Houdt niet van baanloosheid, haaien en ui.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie