‘Nee, ik bereid mijn sollicitatiegesprekken nooit voor, je weet van te voren toch niet wat ze gaan vragen en elk gesprek loopt weer anders. Ik zie wel hoe het loopt’. Deze opmerking hoorde ik deze week van een werkzoekende, die bij mij in begeleiding is op weg naar een nieuwe baan. Hoewel ik begrijp wat ze ermee bedoelt, ligt het succes en de kracht van jouw sollicitatiegesprek voor het grootste deel in een goede voorbereiding. De STAR-methode helpt je om je sterke punten te benadrukken.
STAR gebruiken in een sollicitatiegesprek
Stel, jij noemt als sterke eigenschap jouw dienstverlenende instelling. Een goede interviewer zal niet zomaar genoegen nemen met dit antwoord, maar er op doorvragen en je aan de hand van een praktijkvoorbeeld een situatie laten schetsen waaruit inderdaad blijkt dat jij erg dienstverlenend bent. Hiervoor wordt de STAR- interview methode gebruikt. Aan de hand van de letters STAR – Situatie, Taak, Actie en Resultaat, wordt de onderbouwing van in dit geval die mate van dienstverlening getoetst.
Voorbeeld: een secretaresse noemt haar dienstverlenende instelling als een van haar voornaamste kwaliteiten. Volgens de STAR-methode zou de onderbouwing hiervan er als volgt uit zien:
Situatie
Kan je een voorbeeld geven van een werksituatie waar jouw dienstverlenende instelling nodig was?
‘Ik ben de afgelopen 3 jaar secretaresse geweest voor een MT lid, met een uitdagende agenda en veel afspraken buiten de deur. Ik moest geregeld ad hoc schakelen op nieuwe situaties, bijvoorbeeld die keer dat er stel op sprong een dienstreis naar Parijs geregeld moet worden ivm een belangrijke afspraak’.
Taken
Welke taken had je op dat moment?
‘Het was aan mij de taak om de gehele dienstreis te regelen, zowel uitvoerend als ook de praktische zaken er om heen’.
Actie
Hoe heb je de situatie vervolgens aangepakt?
‘Ik heb gezorgd dat de vlucht en het hotel voor hem werd geboekt. Het was kort dag, maar na het plegen van een aantal telefoontjes is het me gelukt een tijdige vlucht en een beschikbaar hotel te vinden. Ook het taxivervoer naar het vliegveld heb ik toen voor hem geregeld. Mijn directeur heb ik van alle reisinformatie voorzien en bovendien heb ik de reeds aanwezige afspraken in zijn agenda voor die dagen afgezegd en verzet worden naar een nieuwe datum. Dit was een uitdaging, maar is uiteindelijk prima gelukt.
Resultaat
Tot slot, wat is het resultaat geweest van jouw handelen?
‘Het resultaat van deze bliksemactie is geweest dat de dienstreis vlekkeloos is verlopen en mijn directeur in staat werd gesteld de belangrijke vergadering bij te wonen. Voor de organisatie heeft dit goed uitgepakt, met mogelijk een aantal nieuwe klanten. Mijn directeur was erg onder de indruk en dankbaar dat ik alles in zo’n korte tijd zo goed heb weten te regelen’.
De vervolgvragen volgens STAR kunnen lastig zijn, wanneer je niet de juiste of goede voorbeelden paraat hebt. Dit kan voor een ongemakkelijke stilte of blokkade zorgen in het gesprek, maar dat kun je dus voorkomen door bij jouw unieke kwaliteiten of sterke eigenschappen van te voren de voorbeelden te bedenken (uitgewerkt volgens STAR), zodat je sterke en duidelijke onderbouwing kunt geven wanneer deze vraag je gesteld wordt.
Linda de Meester
De Meester HR Advies en Loopbaancoaching
Over Linda:
In mijn werkzame leven zijn er al duizenden CV’s door mijn handen gegaan en al zeker honderden sollicitanten hebben bij mij aan tafel een sollicitatiegesprek gevoerd. Met ruim 15 jaar ervaring in het P&O vak, onder andere als corporate recruiter en strategisch HR adviseur, zet ik deze ervaring tegenwoordig in om mensen te begeleiden naar hun volgende loopbaanstap.
Pingback: Loopbaanoriëntatie: Ken je Kwaliteiten - Vacatureluurs.com
Pingback: viagra