De gratis beroepskeuzetest-test

Op internet zijn een hoop gratis testen te vinden. Van IQ-testen tot persoonlijkheidstesten en zo ook de beroepskeuzetest. Wellicht heb je er ooit al eens eentje ingevuld, bijvoorbeeld toen je op het punt stond om te kiezen voor een studie. Vacatureluurs heeft er een paar uitgepikt om eens te kijken of de gratis beroepskeuzetest zinvol is, of de vragen realistisch zijn en of het resultaat logisch is. Over dat laatste valt natuurlijk te discussiëren: wellicht komt er iets heel anders uit dan je had verwacht, maar komt dat dan omdat je zelf eigenlijk iets anders zou moeten doen dan je nu doet, of omdat de test eigenlijk niet helemaal klopt.

Ter achtergrondinformatie, ik, Saskia, heb de testen ingevuld op basis van mijn eigen achtergrond, eigenschappen en voorkeuren, te weten: vrouw, 28 jaar, studies: journalistiek en communicatie, nauwkeurig, georganiseerd, netjes, perfectionistisch, creatief, schrijven, muziek.

123test.nl

De gratis test is eigenlijk lastig te vinden op de site omdat ze zelf de nadruk leggen op de professionele beroepskeuzetest op hun website die €12,50 kost. Waardoor ik gelijk denk dat dit dus niet professioneel is maar meer voor de fun. De test bestaat uit 15 vragen waarbij je steeds moet kiezen uit twee opties waarvan één je voorkeur heeft. Dit zijn keuzes als: foto’s maken – foto’s verzamelen, origineel zijn – belangrijk zijn voor mensen, boekenkast in elkaar zetten – boekenkast inruimen. Ik zie ergens wel wat ze met de vragen bedoelen, namelijk of je een denker, doener, creatieveling of leider bent maar de vragen zijn veel te minimaal om te kijken welk beroep bij je past.

De uitslag: de uitslag is wel verrassend, in de zin dat er geen rijtje beroepen uitkomt maar een type dat bij bepaalde beroepen zou kunnen passen. Bij mij komt het volgende eruit:

Je bent te typeren als een notaris.
Een notaris is een organiserend persoon. Organiserende mensen houden van overzicht en duidelijkheid. Ze kunnen gedetailleerd werken, houden zich aan afspraken en stellen het op prijs als anderen dat ook doen. Organiserende mensen staan bekend als zorgvuldig, opgeruimd, vasthoudend, efficiënt en gestructureerd. Beroepen die aansluiten bij deze belangstelling zijn talrijk. Bijvoorbeeld boekhouder, notaris, secretaresse, postbode, belastingconsultant, financieel analist, inspecteur, documentalist, douanebeambte of taxateur van kunst en antiek.

Ik herken mij wel in de georganiseerde en zorgvuldige werker maar als ik dan de beroepen zie dan zit er toch nog wel een wereld van verschil tussen een postbode (dat was wel ooit mijn bijbaan!) en een taxateur. Bij de uitslag wordt nogmaals verwezen naar de betaalde ‘persoonlijke’ test de je kunt doen. Waarmee we er maar even vanuit gaan dat deze dat dus niet was.

NTI beroepskeuzetest

De gratis beroepskeuzetest van het NTI bestaat uit 24 beroepsactiviteiten waarvan je met – tot ++ moet aangeven of het je aanspreekt. Deze test lijkt in ieder geval meer gedetailleerd in te gaan op werkzaamheden die bij je zouden kunnen passen, in plaats van opties waartussen je misschien niet eens kunt of wilt kiezen. De genoemde activiteiten gaan van: ‘kinderen leren lezen’ tot ‘gestructureerd werken’ tot ‘in een laboratorium werken ‘. Nog steeds vrij basic opties eigenlijk.

De uitslag: voor de uitslag moet je eerst je gegevens invullen. Dat is een beetje jammer. Daarna krijg je een tabel te zien met daarin zes persoonlijkheidstyperingen: praktisch, onderzoekend, artistiek, mensgericht, ondernemend en conventioneel. Vervolgens pak je de twee waarop je het hoogst scoort en leest daar het stukje tekst bij. Bij mij waren dat er drie dus dat is al lastig:

Artistiek: mensen die hoog scoren op ‘artistiek’ zien dingen vaak op een aparte manier, hebben een rijke fantasie, denken niet in vaste patronen en hebben een sterke behoefte om mooie dingen te creeren.

Mensgericht: mensen die hoog scoren op mensgerichtheid zijn de meer sociale types. Ze zijn het liefst onder de mensen. Ze vinden het over het algemeen fijn om andere mensen te helpen. Mensgerichte types vind je vaak terug in verzorgende beroepen.

Conventioneel: mensen die hoog scoren op conventioneel zijn over het algemeen vrij opgeruimd. Vaak zijn ze vrij netjes en hebben ze de neiging gestructureerd te werk te gaan. Wanorde is aan hun niet besteed. In de ogen van anderen hebben ze hun zaakjes altijd op orde.

Conventioneel & Artistiek
Administratieve, ordelijke of regelende activiteiten in combinatie met creativiteit, kunst, mode of vindingrijkheid. Studies: HBO Communicatie, MBO Onderwijsassistent, Cursus Webpage designerMode-adviseur Beroepen: Communicatieadviseur, hulp van een leraar basisonderwijs, webdesigner, webmaster, taxateur.

De uitslag zit in ieder geval weer in de creatieve en communicatieve hoek. Ook de studiekeuze klopt in mijn geval. Het goede aan deze test vind ik dat er combinaties gemaakt worden tussen persoonlijkheidskenmerken, zodat de genoemde beroepen niet gebaseerd zijn op één toevallige eigenschap waar je een vinkje hebt gezet. En: opvallend, weer staat die taxateur ertussen ;).

Nationale beroepengids

De Gratis beroepskeuzetest van de Nationale beroepengids bestaat uit vijf stappen. In de eerste stap kies je uit 48 competenties de vijf die het beste bij je passen. Denk hierbij aan samenwerken, plannen en organiseren, ambitie, klantgerichtheid, en onderhandelen. Ik vind dit al best lastig want je hebt het idee dat als je eentje laat zitten die wel zou kunnen dat je dan een compleet andere uitslag krijgt. Bij stap 2 kies je twee persoonstypes die het beste bij je passen, zoals baas, loyalist of perfectionist. Bij stap 3 kies je je hoogstgenoten opleiding. Ik vind stap 3 een nuttige toevoeging, omdat het nogal wat uitmaakt of er – platgezegd – functies als schilder of glazenwasser uit komen rollen of advocaat en piloot. Dat geldt ook voor stap 4, waar je aangeeft wat je studierichting is. Het enige jammere hieraan is dat je dan niet echt een verrassende uitslag zult krijgen, waar je misschien wel naar op zoek bent omdat je bijvoorbeeld na je studie eigenlijk iets heel anders wilt gaan doen. Bij de laatste stap kun je nog kiezen of je non-profit of profit prefereert.

De uitslag: er kwamen bij mij tien beroepen uitrollen, namelijk: Bibliothecaris Coördinator Backoffice, Marketingadviseur, Online Marketing Expert, Marketingmedewerker, Hoofdredacteur, DTP’er, Sales Manager, Marketing Manager Outsourcing, Patiëntenvoorlichter en Product Marketeer. Bij elk beroep staat een salarisindicatie en opleidingsniveau en je kunt voor elk beroep doorklikken naar een pagina met een uitgebreid verhaal over dat beroep en wat je ervoor nodig hebt. Dat laatste is handig, omdat je sommige dingen zelf nooit bedacht zou hebben. In mijn geval liggen de beroepen wel ongeveer in mijn straatje, met hier en daar een uitstapje waar je dan wel nieuwsgierig van wordt: zo van: o dit zou ik dus ook moeten kunnen (zoals patiëntenvoorlichter). Nadeel van deze methode is dat je duidelijk merkt dat de beroepen in een systeem staan. Want: heb jij ooit weleens Bibliothecaris Coördinator Backoffice geantwoord wanneer iemand je vroeg wat je later wilde worden?

Conclusie

Bij het bekijken van diverse beroepskeuze-testwebsites bleken er veel volgens hetzelfde principe te werken. Zoals die van Werksite, Vacaturekrant of Computable die ik niet uitgewerkt heb. Uiteindelijk kom je altijd uit op één van de werkwijzen van de tests hierboven: kiezen uit de beste optie van twee, activiteiten meten met plussen en minnen, vragen over competenties en beroepen of een combinatie hiervan. In mijn geval waren de tests vooral een bevestiging van wat ik al weet, met hier en daar een uitstapje waar ik nieuwsgierig naar ben. Elke test bracht net een ander puntje naar voren waardoor ik niet echt een ‘winnaar’ kan aanwijzen. Positief aan alle drie de tests vond ik dat het niet eens zozeer om de beroepen ging die werden genoemd maar om een richting of persoonskenmerken met daarin wat daarbij kan passen. Het is namelijk, zeker in de gratis tests, lastig om de test echt op de persoon toe te spitsen. Mijn advies: pin je niet vast op de test, maar het kan zeker geen kwaad om eens te proberen. Als je meerdere tests maakt waar hetzelfde advies uit komt kan het je wellicht bevestiging geven in je keuzes!

Heb jij weleens een beroepskeuzetest gedaan?

Hier vind je een overzicht met 11 gratis beroepskeuzetesten.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.