De echte betekenis van vacatureteksten

Vacatureteksten: wat werkgevers echt bedoelen

Als je op de vacaturetekst afgaat, is elke organisatie dynamisch en iedere werkomgeving inspirerend. Maar wat bedoelen werkgevers nu echt wanneer ze dit soort clichés in het rond strooien? Een beknopte uitleg van de belangrijkste vacature-clichés:

 

‘Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden’

Je bent niet contactgestoord. Concreet: je kunt praten, kwijlt niet tijdens werktijd en draagt geen bomgordel onder je button-down-overhemd. Net als de rest van de kandidaten, trouwens.

 

‘Geen 9-tot-5-mentaliteit’

Wanneer je na 70 uur ploeteren volledig uitgewrongen over je stoel hangt en rijp bent voor een sabattical vertel je je manager niet dat je er doorheen zit (zoals een normaal mens zou doen), maar dat je natuurlijk zin én tijd hebt om nog even naar dat dringende dossiertje te kijken. Verder ben je bereid de tijdrovende kloteklusjes op je te nemen waar de anderen wél nee tegen durfden te zeggen. Dit alles uiteraard zonder te mopperen.

 

‘Stressbestendig’

Vergelijkbaar met het niet beschikken over een 9-tot-5-mentaliteit: je bent net zo gevoelig voor stress als ieder ander, maar negeert dit gewoon. Een eventuele burn-out noem je gewoon ‘sabbatical’ of ‘reboot’.

 

‘Proactief’

Niet-apathisch, oftewel: je gaat niet met een Cup-a-Soup en de krant zitten wachten tot je een opdracht van je manager krijgt.

 

‘Flexibel’

Niet beschikkende over genoeg ruggengraat om ‘nee’ te kunnen zeggen en hiermee bereid zich alles te laten aanleunen.

 

‘Toont initiatief’

Je spuwt onophoudelijk slecht doordachte maar interessant klinkende ideetjes, liefst gejatte oude plannen in een nieuw jasje. Onthoud: uitvoerbaarheid en relevantie doen er niet toe, zolang het maar catchy omschreven is.

 

‘Dynamisch’ (ook wel: ‘jong en dynamisch’)

Nietszeggende typering die een fantasieloze organisatie zichzelf graag opplakt (vergelijkbaar met de ‘gekke meid’ onder de Libelle-lezeressen).

 

‘Uitdagend’

Niets. Dit is pure opvulling.

 

‘Teamspeler’

Zie ‘uitdagend’.

 

‘Enige relevante werkervaring’

Je hebt een carrière van minimaal twintig jaar in exact dezelde niche waarin de wervende organisatie actief is. Uiteraard heb je geen gaten van meer dan een dag in je cv.

 

‘Inspirerende werkomgeving’

Er staat een plant en een tafeltennistafel.

 

‘Marktconforme beloning’

Geen cent te veel.


Door Martijn van Lith, copywriter bij vacatures.nl

Vacatureluurs

Vacatureluurs.com is een platform voor werkzoekenden: je vindt er sollicitatietips en sollicitatiehumor maar ook netwerk-events en netwerkorganisaties. Het boek Vacatureluurs lis nu te koop!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Karin schreef:

    Haha, spijker op z’n kop. De mooiste vind ik nog altijd dat ‘pro-actief’. Leg eens uit, is dat nòg actiever dan gewoon actief? Of hebben we het hier over je reinste taalvervuiling? Volgens mij dat laatste. Maar leg dat die werkgevers maar eens uit, dan eindig je op de ‘u past niet in het profiel’-stapel, want… te kritisch!

Geef een reactie