De beste standaard afwijzing voor een sollicitatie

beste standaard afwijzing sollicitatieHet lezen van de onderstaande standaard afwijzing op een sollicitatie gaf me een goed gevoel. Ook al is het niet persoonlijk voor mij geschreven. Wat maakt dat ik er toch een goed gevoel bij bleef houden? Tips voor afwijzers die een goede ‘standaard’afwijzing willen schrijven:

De afwijsbrief

Beste sollicitant,

Na de publicatie van de vacature ontving ik bijna 140 brieven in mijn mailbox. De selectie van de brieven was behoorlijk lastig, want er zaten veel leuke, goed gemotiveerde en enthousiaste brieven tussen. Uiteindelijk hebben we 10 kandidaten uitgenodigd voor een gesprek. Helaas is onze keuze hierbij niet op jou gevallen.

Bij de selectie hebben we op een aantal zaken extra gelet. Ik zal deze dingen hieronder op een rijtje zetten, zodat je zelf kunt inschatten wat op jouw sollicitatie van toepassing kan zijn. Heb je hierover nog vragen of wil je graag extra toelichting, dan kun je mij hierover gerust mailen. Dan zal ik je sollicitatiebrief erbij pakken en je vraag beantwoorden.

· Een aantal kandidaten heeft ons extra overtuigd met een heldere motivatie waarom ze juist bij ons willen werken. Sommige kandidaten stuurden alleen een cv en geen motivatiebrief. Anderen konden juist heel goed uitleggen waarom ze onze missie en visie zo belangrijk vinden.

· We hebben gekeken naar werkervaring in een soortgelijke functie. Vanwege het hoge aantal reacties hebben we ook specifiek gekeken naar ervaring bij een non-profit organisatie.

· Verder keken we welke kandidaten een geschikte vooropleiding hebben die aansluit bij de functie en de werkzaamheden.

Andere dingen:

· Bij een functie waarbij specifiek wordt gevraagd om 32 uur wordt meestal ook iemand gezocht voor dat aantal uren. Als je dat anders voor je ziet, kun je wellicht beter vooraf even bellen. Dan heb je gelijk duidelijk of dit tot de mogelijkheden behoort.

· We ontvingen ook hele korte sollicitatiebrieven van enkele zinnen en brieven waarbij een cv ontbrak.

Ik wil je bij deze bedanken voor je inzet en de belangstelling die je in ons hebt getoond. Hopelijk ben je niet ontmoedigd door deze afwijzing, er zaten gewoon veel geschikte kandidaten tussen. Ik wens je veel succes bij een volgende sollicitatie.

Met vriendelijke groet,

Waarom is dit een goede afwijzing?

 

1. De afzender schrijft niet alleen ‘wij’ maar ook ‘ik’. Ik ontving 140 brieven, ik zet dingen op een rijtje voor je, ik pak je brief erbij als je me mailt. Heerlijk, een mens van vlees en bloed aan de andere kant van de lijn.

2. De mail is misschien niet persoonlijk, maar wel uitvoerig. Je merkt dat er moeite is gestoken in zowel de procedure als in de afwijzing. Dat is een heel fijn idee, want ik heb ook moeite gestoken in mijn sollicitatie.

3. Vriendelijkheid. Zinnetjes als ‘je kunt me gerust mailen’ en ‘laat je niet ontmoedigen, er zaten gewoon veel geschikte kandidaten tussen’ zijn een pleister op de wond voor mij. Ook al weet ik dat 129 anderen dezelfde brief hebben ontvangen; ik ervaar dit nog als fijn.

4. Openheid. Ik lees in deze brief meer over de gang van zaken (wat heeft men ontvangen, waar let men op) dan ik zou verwachten. Eigenlijk geeft de afzender de hele groep nuttige feedback. Zijn er echt meerdere sollicitanten geweest die geen cv hebben meegestuurd? Jeetje.

Komt hij je bekend voor?

Dat kan kloppen, want het blijkt een beproefd format. Mijn euforie nam dan ook wat gas terug toen ik erachter kwam dat een andere werkgever een bijna identieke afwijzing stuurde. Met tevreden afgewezenen, dat dan weer wel.

Ik denk dat een écht persoonlijke afwijzing ook geen doen is voor de meeste werkgevers, gezien het aantal reacties dat vaak binnenkomt. Zo’n brief als deze is dan the next best thing. Wat vind jij, is zo’n uitvoerige brief een pleister op de wond, zelfs als je weet dat hij niet persoonlijk voor jou of voor deze sollicitatieprocedure geschreven is?

 

Tips over het omgaan met afwijzingen lees je in het boek Vacatureluurs:

6 reacties op “De beste standaard afwijzing voor een sollicitatie”

 1. Als er 140 reacties op je vacacture komen dan moeten die sollicitanten zich achter de oren gaan krabben. Als er 140 sollicitanten zijn voor 1 functie betekent dat dus, met de sollicitatieplicht van 1 per week, dat je over 2,5 jaar pas een baan hebt. Dus het strekt dan tot de aanbeveling om je heil in een andere sector te gaan zoeken en jezelf om te scholen waar nodig. Nu weet ik dat dit geld kost (en dat moet je dan maar net durven uit te geven of te lenen bij anderen), maar er zijn bijv. ook gratis cursussen op coursera.org… Tot dusver mijn tip :)

  1. Nou Sander, als het zo makkelijk was… ;)
   Er zijn momenteel volgens mij sowieso weinig sectoren waar de banen voor het oprapen liggen, en mocht dat wel zo zijn: is het wel iets voor je? Omscholen naar een functie omdat daar nu vacatures voor zijn, maar vervolgens elke dag met tegenzin naar je werk gaan of nog even doorsolliciteren? Dilemma’s.

 2. Ik werd van het lezen van de afwijzing al een stuk blijer dan ik van welke afwijzing van het afgelopen jaar dan ook ben geworden. De redenen die in het artikel vermeld staan zijn ook exact de mijne. Of het oprecht is, is inderdaad een tweede en ik vrees dat ik deze brief in de nabije toekomst in varianten terug ga zien in mijn fysieke of digitale brievenbus. Maar goed, zo zie je ook maar weer dat werkgevers voortschrijdend inzicht hebben. Het zou op zich wel handig zijn als er een bedrijf zou komen dat afwijzingen afhandelt en onderbouwt. Wie weet is daar een markt voor.

 3. ‘Helaas is onze keuze hierbij niet op jou gevallen.’ Deze zin is taalkundig goed, maar de betekenis (semantiek) is anders dan wat wordt bedoeld.
  Het zou moeten zijn: ‘Helaas voor jou is onze keuze hierbij niet op jou gevallen.’ Zonder de toevoeging ‘voor jou’ staat er letterlijk dat het voor de organisatie jammer is dat de keuze niet op jou is gevallen. Dat is niet hetgeen wordt bedoeld.
  Deze taalfout wordt vaak gemaakt, zelfs door ervaren recruiters. Zie mijn blogje: http://runningrita.nl/de-recruiter-als-nieuwe-petrus/
  Je kunt ook gewoon zeggen: ‘Onze keuze is hierbij niet op jou gevallen.’ Afgewezen worden is hoe dan ook pijnlijk, de toevoeging van het woord ‘helaas’ verzacht dat niet.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.