Een profiel is een goede samenvatting van jouw persoonlijkheid en (zakelijke) karakter-eigenschappen. Hiermee vat je je zakelijke persoonlijkheid samen.
Maar hoe schrijf je kort op wie je bent en wat je kunt? Een goede profieltekst voor je cv (of LinkedInprofiel) maken is moeilijk als je niet weet hoe je moet beginnen. Daarom een lijstje met Do’s en Don’ts voor je profieltekst:
Tips voor je profieltekst – dit moet je niet doen:
- Alleen maar containerbegrippen gebruiken. “Flexibele, proactieve harde werker die nooit ziek is en geen 9 tot 5 mentaliteit heeft“. Al zijn het allemaal goede professionele eigenschappen waar een werkgever blij van zou worden, geen enkele werkgever zoekt naar deze eigenschappen omdat hij ze sowieso van een werknemer verwacht. Een tip voor vacaturetekstschrijvers: hou ook eens op met vacatureteksten volstouwen met dezelfde containerbegrippen! Zie
- Alvast voorwaarden noemen voor je nieuwe functie. Nog erger: opnoemen wat je níet zoekt in een functie of werkgever. Ik las eens in een profieltekst: “Ik zoek een baan voor 18-20 uur bij een flexibele werkgever die open staat voor andere meningen en niet bang is de discussie aan te gaan.” Oef.
Tips voor je profieltekst – dit moet je wel doen:
- Maak eerst je cv, daarna pas je profieltekst. Samenvatten gaat makkelijker als je je kennis en ervaring al op een rijtje hebt gezet.
- Laat jouw unieke kwaliteiten zien in een profieltekst. Probeer je kennis en ervaring samen te vatten met jouw professionele eigenschappen. Wat maakt jou uniek?
- Kan je jezelf toch niet omschrijven zonder containerbegrippen? Zoek dan de juiste begrippen en competenties (tip: de lijst met competenties voor je cv van Sollicitatiedokter!) op die bij die functie horen en gebruik ze in combinatie met termen die specifiek op jouw kennis/ervaring en de functie van toepassing zijn.
- Vraag anderen om je profiel te schrijven! Het is moeilijk om jezelf te omschrijven, anderen kunnen dat beter. Vraag (ex-)collega’s, vrienden en familie om hulp! Je kunt via LinkedIn om referenties vragen, deze kun je vervolgens toelaten op je profiel.
- Pas je profieltekst aan op de vacaturetekst indien nodig. Staan er veel containerbegrippen in? Onderzoek het bedrijf grondiger, bel of mail de contactpersoon (sowieso!) en achterhaal zo de informatie die je écht in je profieltekst moet zetten.
Een profieltekst schrijven is niet makkelijk in je eentje. We raden het je aan: maak ‘m samen met je sollicitatiebuddy en/of vraag je netwerk om referenties.
Wil je meer tips voor je profieltekst? Op 4 juni komen werkzoekenden samen in STROOP Rotterdam om hun profieltekst te maken, meld je aan via info@vacatureluurs.com voor deze workshop! Je kunt je voor deze workshop niet meer aanmelden. Op de hoogte blijven van nieuwe workshops? Word lid van de nieuwsbrief!
En wat nu als je moeite hebt om te omschrijven wat jou zo “uniek” maakt, omdat je maar al te goed beseft dat je maar een gewoon mens bent zoals zo’n 99% van alle mensen maar een gewoon mens is? Er zijn niet zoveel van die “unieke” mensen met “unieke kwaliteiten”. Zouden er nog werkgevers zijn die gepaste bescheidenheid nog weten te waarderen?
Die moeite met jezelf omschrijven, dat hebben heel veel mensen. Daarom helpt het om je netwerk (vrienden, familie, ex-collega’s) in te zetten. Zij kennen je (en je bescheidenheid!) en kunnen je daarom beter omschrijven dan je zelf durft.
Je hebt hierbij ook nog eens een goed punt aangesneden: opscheppen over jezelf werkt helemaal niet, het past dus ook heel goed om in je profieltekst bescheiden te blijven.
Het is niet erg om bescheiden te zijn maar onderscheid in bescheidenheid is er altijd. Wat maakt jou de juiste persoon voor de baan?