De beste kleding voor een sollicitatiegesprek

De beste kleding voor een sollicitatiegesprek – solliciteren doe je in stijl!

Je hebt gesolliciteerd voor je droombaan en je bent uitgenodigd! Je wilt goed voor de dag komen en een goede eerste indruk maken. Maar hoe doe je dat? De eerste indruk wordt voor een groot deel bepaald door je non-verbale communicatie. Kleding is een van de meest belangrijkste manieren om dit te doen. Gepaste kleding is belangrijk, maar wat is gepast voor een sollicitatiegesprek? Bahar Aydogan van OTTO heeft op een rijtje gezet welke sollicitatiekleding geschikt is voor welke functiegroepen. Hier lees je alle tips van OTTO voor sollicitatiekleding.

Bedrijfscultuur

Ten eerste is het belangrijk dat je goed voor ogen hebt wat de bedrijfscultuur is van je toekomstige werkgever. Een mode bedrijf of een accountant kantoor kan veel verschil maken. Daarnaast kun je met je kleding ook al iets vertellen over jezelf. Het dragen van kleding accentueert je persoonlijkheid. De eerste indruk maak je maar één keer, dus maak er goed gebruik van!

Tip: je vindt tegenwoordig vaak foto’s van medewerkers op de website van het bedrijf. Hoe die medewerkers gekleed zijn op de foto is een goede indicatie van de bedrijfscultuur. Tijdens een sollicitatie geldt wel: dress up, not down. Liever iets té netjes, dan te casual. Een colbertjasje is snel uitgetrokken, maar van een t-shirt een formal outfit maken is lastiger.

 

Business formal

Ga je solliciteren bij een bedrijf in de financiële wereld? Dan is een zakelijke en professionele uitstraling gewenst. In een formele werkomgeving zijn er kledingvoorschriften, meestal ‘business formal’. Voor heren gelden er vrij strikte regels, zij dienen zich te kleden in een pak, mooie overhemd, nette schoenen en bij voorkeur een stropdas. Door de kleur van je schoenen met de kleur van je riem te matchen zorg je voor een verzorgde uitstraling.

Dames hebben ietsje meer vrijheid bij het kiezen van een formele outfit. Zij hebben de keuze uit een nette pantalon met blouse, een mantelpakje of een nette rok. Als je een rok draagt, zorg dan wel dat deze tot over je knie komt en dat je er altijd een panty onder draagt. Stijlvolle pumps worden erg gewaardeerd onder je formele outfit. Wat zowel voor heren als dames geldt is dat je beter felle kleuren en printjes kunt vermijden. Dit zou je professionele uitstaling kunnen schaden.

business formal - otto sollicitatiekleding
Voorbeelden van business formal sollicitatiekleding

Business casual

Business casual is de semi-formele kleding stijl die wordt geadviseerd als je niet in de financiële wereld werkt, maar wel op kantoor. Denk aan een baan op een marketing afdeling. Dit is ook de meest voorkomende dresscode op kantoren in Nederland. Half formeel, half casual is een ideale optie wanneer een pak overbodig is, maar wanneer je wel netjes voor de dag wilt komen. Je bent vrij om te dragen wat je wilt, maar het moet er wel formeel en verzorgd uitzien. Een jeans en een cartoonprint shirt zijn dus niet geschikt.

Voor dames zijn er vele mogelijkheden op het gebied van semi-formele kleding. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een rok in combinatie met een blouse of een net topje. Ook een chino is een goede keuze, deze kan gecombineerd worden met een effen blouse. Als bovenstuk kun je kiezen uit een top, shirt of blouse in neutrale tinten en zonder opvallende printjes. Vergeet niet dat een diepe decolleté en te korte rokjes een echte ‘no go’ zijn. Een gescheurde jeans en sneakers worden als ongepast gezien.

Heren hoeven niet per se een pak te dragen, want ook een broek en een overhemd zijn gepast. Kies wel voor een overhemd in een effen kleur en daaronder een mooie nette chino. Zorg dat je broek een donkere neutrale kleur heeft, zoals bruin, grijs, blauw of zwart. Een colbertje kun je ook prima combineren met deze outfit, maar het is niet nodig. Draag hieronder zakelijke schoenen. Een jeans, shirt en sneakers kun je ook als man beter thuislaten.

Voorbeelden van business casual sollicitaitekleding
Voorbeelden van business casual sollicitaitekleding

 

Casual

Alledaags maar verzorgd, de casual kledingstijl is bij veel bedrijven gebruikelijk maar wordt niet gezien als de gangbare sollicitatiekleding. Casual kleding kan een onverzorgde eerste indruk achterlaten. Tevens wordt de casual stijl niet bij alle bedrijven geaccepteerd, waardoor het beter is om kritisch te zijn bij het kiezen van deze kledingstijl voor een sollicitatie. Vrijwel alle moderne kleding valt onder deze kledingcode, met uitzondering van gescheurde kleding, ongepast prints en te blote kleding.

Het advies voor dames die toch kiezen voor een casual stijl voor een sollicitatie is dat ze kleding dragen die voldoende bedekkend is. Een diepe decolleté, blote schouders een te korte rok worden sterk afgeraden. Er zijn nog wel een aantal mogelijkheden; een nette jeans, chino of rok gecombineerd met een tuniek, top of trui. Qua schoenen zijn er ook veel mogelijkheden, kies wel altijd voor schoenen die schoon zijn en goed zijn onderhouden. Bij casual gaat het erom dat je je lekker voelt in je kleding en dat mensen aan je kleding iets van je persoonlijkheid kunnen zien.

Voor heren die in een casual stijl naar een sollicitatiegesprek willen gaan, zijn er vele opties mogelijk. Ten eerste adviseren we om shirts met opvallende opdrukken te vermijden. Anders kan de aandacht te snel op je kleding vallen en dit kun je het beste voorkomen. Met warme temperaturen is een T-shirt of een polo een prima optie en wanneer het wat kouder wordt, zijn een trui, blouse of een vest een goede oplossing. Tot slot kun je je outfit goed combineren met een jeans of een broek.

Kleding voor een sollicitatiegesprek - voorbeelden van casual sollicitatiekleding
Kleding voor een sollicitatiegesprek – voorbeelden van casual sollicitatiekleding

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.