Dagboek van een werkzoekende

Dagboek van een werkzoekende

Neem een kijkje in het dagboek van een werkzoekende:

Maandag, 07:30

De wekker gaat. Henk is er al uit, die moest vroeg beginnen vandaag, drukke dag voor de boeg. Ik eigenlijk ook. Ik draai me nog een keer om, maar weet dat de wekker genadeloos door blijft gaan totdat ik er een dreun op geef. In mijn voorzienigheid heb ik ‘m gisteravond precies ver genoeg van het bed gezet zodat je ‘m niet van onder de dekens af kunt zetten. Toch maar eruit dan, even douchen is ook wel fijn en dan zie ik Henk ook nog even voordat hij vertrekt naar z’n werk. Ik ga koffie zetten en een ontbijtje maken, de planning doornemen van deze week. Zou er al een e-mail zijn van Bedrijf X ? Had ik die brief misschien tóch anders moeten beginnen? Oh nee hè, ik zal toch niet een stomme tikfout in m’n cv hebben staan?

07:35

Geen tikfout te bekennen, maar al wel een afwijzing ontvangen van Bedrijf Z. Op zondagavond om 23:18 nota bene. Nou nou, bij Bedrijf Z hebben ze inderdaad geen 9 tot 5 mentaliteit! Gelukkig was het niet een droombaan, deze functie. Eigenlijk moet ik er niet aan denken om weer in ploegendiensten te werken. En overuren, daar slaat mijn biologische klok van op hol. Gelukkig dan maar. Nu maar even douchen dan, kijken of ik het van me af kan spoelen.

08:15

‘Helaas, uw profiel past niet bij deze functie…‘ Begint lekker zo, tijdens het douchen nog een afwijzing ontvangen. Zo te zien is er niet teveel moeite gestoken in de afwijzing, want de aanhef ‘Geachte heer Smits‘ doet vermoeden dat er flink gecopypaste is. Ik heet geen Smits, en ben al helemaal geen meneer. Hmmm, zullen we energie steken in een felle reactie hierop? Eigenlijk heb ik er geen tijd voor, mijn To Do-lijstje staat al aardig vol. Eerst maar eens de planning van deze week bijwerken.

09:10

Okee, mijn week is volgeboekt! Vanmorgen ga ik verder met het speuren naar vacatures, vanmiddag ontmoet ik Ingrid en bespreken we de planning die we allebei gemaakt hebben. Ze is nog niet zo lang baanloos, maar zit een beetje in de put geloof ik, de afgelopen dagen liet ze niet zoveel van zich horen. Misschien maar even wat leuks gaan doen daarna, daar zal ze vast van opfleuren. Maar voor nu: kom maar op met die vacatures!

10:25

Ik word gek als ik nog één keer een tikfout als ‘uitstekende communicatieve vaardighoeden‘ in een vacaturetekst zie staan. Om het nog maar niet te hebben over vacatures waar geen uiterste reactiedatum bij staat. Of die ene vacature die op alle vacaturebanken met precies dezelfde spelfouten te vinden is. ARGH!

11:55

Toch nog 3 vacatures gevonden waar ik wat mee kan. Morgen maar eens flink onderzoek doen naar die bedrijven, Henk heeft volgens mij een vriend bij Bedrijf M werken. Gauw een boterham nu, dan naar Ingrid. Mobieltje mee, geluid aan want Bedrijf X kan nog bellen. Ik hoop het!

14:20

Ik kan het gewoon niet geloven. Ingrid heeft een baan! Daarom was ze zo stil: de afgelopen week was ze bezig met de contractbespreking, vanmorgen heeft ze getekend. Wauw, echt een topbaan ook nog. Via een kennis van haar man, die wist dat er een vacature zou komen op die afdeling. Ik ben echt superblij voor haar! We hebben mijn planning eigenlijk niet meer besproken, ze was er zo vol van dat ik er niet maar over wilde beginnen. Nu ben ik alweer thuis, heb ik wat extra tijd om alvast die sollicitaties voor te bereiden. Conceptbrief 1 heb ik al af, maar ik moet eerst nog even LinkedIn uitpluizen, wellicht ken ik iemand die daar weer iemand kent.

15:55

Ik baal toch wel als een stekker dat Ingrid die baan heeft gekregen. Zij wel, maar ik niet. Ik zit al veel langer zonder baan, waarom lukt het mij maar niet? Stik er maar in met die vacatures! Ik ga NU een rondje joggen.

17:20

Dat voelt al beter, heb het lekker even van me af gesprint. En nog een lief berichtje van Ingrid via Whatsapp. Dat ze het niet eerder durfde te zeggen omdat ze zich schuldig voelde dat zij wel een baan aangeboden kreeg, en ik nog zonder zat. Of ze nog langs moest komen om mijn planning te bekijken, vanavond had ze tijd. Ik heb gezegd dat maandagavond mijn ‘vrije’ avond is: Henk en ik gaan een film kijken samen. Maar later deze week afspreken kan natuurlijk wel. Ik check nog even m’n e-mail: nog steeds geen reactie van Bedrijf X. Hebben ze m’n mail wel ontvangen? Hij staat toch in m’n map Verzonden Berichten. Ik check het nog maar even. Kan ik gelijk m’n sollicitatieactiviteiten doorgeven aan UWV. Als de website het doet.

18:15

Henk was wat eerder thuis, de vergadering die hij zou hebben was afgelast wegens te veel zieken. ‘Ga ik lekker eens voor je koken, je doet al zoveel!‘. Top, dan zak ik voor het eten nog even onderuit op de bank met een boek. Of nee, met m’n sollicitatiebrief-concepten en m’n tablet. Misschien vind ik online nog wat goeie zinnen die ik kan gebruiken.

19:30

Vreemd, er zou toch uiterlijk vandaag een reactie komen van Bedrijf X. Moet ik dan maar aannemen dat ik niet aangenomen ben? Zou ik ze moeten bellen om te vragen wanneer ik een reactie kan verwachten? Nee, dat komt onzeker over, toch? Ik weet het niet… We gaan zo film kijken, ik hoop dat ik me een beetje kan ontspannen nu, dat is voor Henk ook leuker.

21:35

Leuke film hebben we gekeken, The Martian. Over een astronaut die per ongeluk achtergelaten wordt op Mars met niets anders dan decennia-oude communicatieapparatuur en wat aardappels. Moedig. Ik kon het niet laten om ieder kwartier mijn e-mails te checken. Op een gegeven moment heeft Henk m’n telefoon gepakt en in z’n broekzak gestopt. ‘Je mag pas weer werken als je deze film uitgekeken hebt’. Even níet aan werk vinden denken vind ik moeilijk. Als je een baan hebt, kan je het werk achterlaten bij het bedrijf. Als je geen baan hebt, ben je constant aan het ‘werk’. Henk geeft me een dikke knuffel en zegt dat het heus wel goed gaat komen. ‘Je hebt maar één werkgever nodig lieverd, er hoeft er maar gek genoeg te zijn om jou aan te nemen. Eentje maar.’ Makkelijker gezegd, dan gedaan…

22:45

Ik was al bijna in slaap gevallen op de bank toen Henk me mijn telefoon weer aan gaf. Een blauw notificatielampje flikkert. Zou het…?

Van: A.P. Jansen - Bedrijf X
To: E.B. Visser
Date: 23 february 2016, 19:42
Subject: Sollicitatie
'Beste Emma, 
We willen je graag uitnodigen voor een gesprek, schikt het jou aanstaande donderdag?
A.P. Jansen, Bedrijf X'

23:55

Ik lig nog steeds wakker. Wat moet ik aan? Wat moet ik zeggen? Wat gaan zij zeggen? Wat zullen ze vragen? Moet ik nog naar de kapper? Oh help ik moet mijn jasje nog naar de stomerij brengen, is die dan wel op tijd klaar?

 

 

 

1 gedachte over “Dagboek van een werkzoekende”

  1. Joep Bananastakie

    Hallo Gastblogger,

    Ik kan jouw verhaal goed volgen, omdat ik (46) ook in deze situatie zit.

    Mij lukt het ook niet, om een leuke baan (uitzonderlijk vervoer) te vinden, ondanks dat ik in mijn ogen, ervaring (9+) genoeg hebt opgebouwd.

    Hoe is het gesprek afgelopen?

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.