Het cv van een Dungeon Master

Werkgevers scannen vaak je cv en zien alleen maar de kwaliteiten die je in je carrière hebt opgedaan. Zij vergeten echter dat je in je hobby’s ook belangrijke, professionele kwaliteiten vergaart.

Mijn hobby? Veertig jaar lang noemen mensen het een nerdy fantasiespel, anderen een rollenspel met rare dobbelstenen. Ik noem het coöperatieve storytelling waarin samenwerking, improvisatie en het overwinnen van obstakels belangrijk zijn voor het behalen van het doel.

Klinkt als vaardigheden die goed te gebruiken zijn in een professionele werkomgeving anno 2017, toch? Mijn hobby: Dungeons and Dragons (D&D).

Maandelijks neem ik zeven spelers (tevens ook mijn vrienden) mee naar het continent Albion, waar ze de plannen van de duistere Order of the Broken Roses proberen te verijdelen. Zij zijn de helden: de vrouwelijke geestelijke met Freya’s zwaardzegening, de elvendruïde en haar trouwe uil met haar wortels in de Feywild, een half-orc boerenjongen die zijn vuisten en zijn omgeving gebruikt om zijn tegenstanders te verslaan en vele anderen.
Deze spelers worden geleid door de Dungeon Master (DM). Hij/zij is degene die wereld(en) creeërt en levendig maakt door de landschappen, steden en de wezens die er leven tot de verbeelding laten spreken. Daarnaast zorgt de DM voor de basis van de avonturen en obstakels die de heldengroep moet overwinnen. De DM is van alle markten thuis: schrijver, verhalenverteller, acteur, regelexpert, gastheer en vele andere rollen. Tijdens het schrijven en tijdens het spelen komen er vele kwaliteiten naar boven die je helpen in je carrière en in het dagelijks leven. Hieronder vind je een typische werkdag van een Dungeon Master. Kijk maar eens welke vaardigheden er van pas komen!

VOORBEREIDING

 • Creativiteit: De fantasie, inspiraties en associaties van de DM bepalen hoe de wereld(en), mensen en uitdagingen klinken, eruit zien, ruiken, voelen en zelfs proeven.
 • Structuur en projectmanagement: Als de bouwer van werelden, maker van goden, architect van uitdagingen is het (meer dan) noodzakelijk om alle informatie te ordenen en overzicht te behouden.

UITVOERING

 • Klantgerichtheid: De DM is tevens ook host, die ervoor zorgt dat de spelers zich comfortabel voelen en hyped zijn. Tijdens het spelen zet je de sfeer neer door onder andere beschrijvingen en ambiance muziek te gebruiken. Tevens zorgt hij/zij ervoor dat iedereen een moment kan pakken.
 • Leiderskwaliteiten: De DM heeft het laatste woord in beslissingen omtrent regels. Ook bepaalt hij hoe snel/langzaam de spelers vooruitgang in hun doelen maken. Daar komt bij dat je vier of vijf personen weer laat focussen indien nodig. Dit is lastiger als je zes à zeven personen onder je vleugels hebt en helemaal als ze de chaos van het gevecht ingaan.
 • Storytelling: Als verhalenverteller prikkel je de zintuigen en de geest van spelers door situaties te beschrijven, zodat zij de wereld echt beleven. Dit is hetzelfde als mensen in jouw concept of product laten geloven. Daarnaast is het belangrijk wat het doel is van je verhaal is. Wil je iemand heldhaftig laten voelen door de dodelijke aanval te beschrijven? Of wil je ze bepaalde emoties laten voelen door het nieuws van een kwaadaardige, volwassenen draak te vertellen?
 • Samenwerken: D&D is een spel waarin de DM en de spelers het verhaal vertellen met elkaars input. Goede communicatie, respect naar elkaar en de lasten verdelen zorgen ervoor dat iedereen een leuke tijd aan de tafel heeft.
 • Improvisatie en flexibiliteit: Spelers maken eigen keuzes en dat maakt een spel zoals D&D uniek. Het is aan een DM om met de spelers mee te gaan en het verhaal door te laten gaan, waarschijnlijk in een verrassende richting.
 • Kennis van regelgeving: D&D kent veel regels over gevechten, magie en monsters. Daarnaast houd je de regels van jouw wereld in stand. Ook is het ook belangrijk om de regels te buigen, waar nodig, als dit een mooi óf cinematisch moment oplevert.
 • Beslissingsvermogen: bij twijfel maak je snel een beslissing over bijvoorbeeld een regelkwestie, zodat je de energie van een scène behoudt.
 • Entertainment: D&D is een storytelling game, waarin de DM (meestal) de toon zet en ruimte maakt voor tedere momenten tussen characters, epische gevechten, paranoia voor wat zal komen en de nodige humor. Als spelers na deze emotionele achtbaan en een spannende cliffhanger uitkijken naar de volgende sessie, dan was het voor iedereen een geslaagde dag.
 • Multitasking/Spin-in-het-web: In vijf minuten ga je van het beschrijven van een scène, naar het spelen van een NPC (Non-Player Character), naar het vragen naar een ‘skill check’, terug naar het spelen van de NPC, terwijl je drie stappen in elke kompasrichting vooruitdenkt en nog trouw bent aan jouw wereld.

EVALUATIE

 • Administratieve vaardigheden: Alle geïmproviseerde dingen, alle belangrijke ontwikkelingen die vlug op een notitieblok zijn opgeschreven, maakt men overzichtelijker voor in de toekomst. De DM (of een speler) kan een logboek bijhouden met wat de spelers aan informatie hebben ontdekt, welke schurken ze hebben verslagen en de schatten die ze hebben gevonden.

Werkgevers, deze vaardigheden komen niet alleen van pas in mijn vrije tijd: ik gebruik ze ook graag voor professionele doeleinden. Behoefte aan een Dungeon Master/content manager/cursusleider/vertaler/communicatiemanager?

Natchai Leenders

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.