Blind vertrouwen – Solliciteren met een handicap

Uit onderzoek is gebleken dat 30% van de blinden en slechtzienden in Nederland betaald werk heeft. Dit betekent dus dat 70% van hen geen betaalde baan heeft. Ctalents vindt dat dit anders kan en heeft daarom een talentmaximalisatieprogramma ontwikkeld. Op 11 december organiseerden zij een inspiratiesessie. Ik was erbij, benieuwd naar dit programma.

Talentmaximalisatieprogramma

In de eerste week worden kandidaten getest. Het gaat dan bijvoorbeeld om een persoonlijkheidstest, of een competentietest. Door de kandidaat wordt gereflecteerd op de testen.

In de volgende weken wordt er vanuit de praktijk gekeken wat iemands talenten zijn. Bij Ctalents in Amsterdam is een ware CtheCity nagebouwd. Dit is Amsterdam in het klein. Mensen kunnen hier in het volledig donker een rondleiding krijgen door Small Amsterdam.

CtheCity is voor en door trainees. De rondleiding wordt verzorgd door gidsen met een zintuiglijk talent, zoals dat zo mooi wordt genoemd. Het programma is dus niet alleen voor blinden en slechtzienden, maar ook voor doven en slechthorenden.

Naast het gidsen komt er veel meer kijken bij de citytour. Zo moet de receptie bemand worden, is er een manager nodig, moet administratief werk worden verricht. In deze weken kan iemand door opdrachten uit te voeren er achter komen wat bij hem past en waar hij goed in is.

In de laatste weken worden de kandidaten klaargestoomd om te solliciteren en een match te maken met een werkgever. Ctalents heeft contact met diverse werkgevers en is gericht op het inspireren van en het implementeren bij werkgevers.

 

Blind zijn is geen slechte versiertruc

Na de uitleg over het programma kwam Vincent Bijlo het podium op. Hij was niet te zien, want we waren in een totaal donkere ruimte. Hij vertelde heel open over zijn visuele uitdaging. ‘Je moet het een beetje leuk en speels houden. Blind zijn is bijvoorbeeld nog niet zo’n slechte versiertruc.” Of je dit als sollicitant nu ook moet gaan uittesten, is even de vraag.

 

Muren afbreken

Over blind zijn heersen veel vooroordelen. Eigenlijk moet je zelf altijd een voorlichter zijn en uitleggen wat het nu betekent dat je niet kunt zien. Soms zorgt het voor leuke situaties, maar soms is het ook heel vermoeiend om maar steeds te moeten uitleggen.

Het is echter wel heel belangrijk om je stem te laten horen. Letterlijk: want als je iets niet ziet, moet je vaak vragen naar wat er gebeurt in je omgeving. Het is heel verleidelijk om je terug te trekken in je eigen wereld en een muur om je zelf heen te bouwen, maar het zal je niet verder brengen.

 

Leren door te doen

blind-vertrouwen---solliciteren-als-je-blind-bentEr is een groot verschil tussen het hebben van een handicap en je handicap zijn. Als je zelf je handicap bent, dan kun je alles wat er gebeurt toetrekken naar je beperking.

Het is belangrijk om op je zelf te vertrouwen en te weten wie je bent. Wanneer je je eigen identiteit kent, kun je pas echt integreren. Daarnaast is het ook belangrijk om vertrouwen te krijgen. Wanneer je niet mag proberen, kun je ook niet leren.

Je leert door te doen. Talenten moet je ontwikkelen. Wees realistisch en zeg niet dat je alles kunt, maar zeg: ‘dit zou ik kunnen doen en ik ben bereid om te leren. En ja, ik zal eens flink mijn hoofd stoten, onderuit gaan, maar alleen als je valt, kun je weer opstaan en je weg vervolgen.’

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.