Vrijwilligerswerk – Do’s en Don’ts

positivitijdVrijwilligerswerk doen als je een uitkering ontvangt? Lees eerst eens wat het UWV daarover zegt! Er zijn verschillende regels voor het doen van vrijwilligerswerk als je een (bijstands)uitkering ontvangt, kijk daar dus even goed naar voordat je je aanmeldt bij allerlei organisaties. Wat je wel en beter niet kunt doen als je in-between-jobs bent en je in wil zetten voor de maatschappij, hebben we op een rijtje gezet voor je.

Do! – Passend vrijwilligerswerk

  • Zoek iets dat je leuk vindt om te doen! Er zijn talloze organisaties te vinden (onderaan het artikel een paar voorbeelden) die diverse activiteiten ondernemen op allerlei gebieden. Het is vrijwilligerswerk, dus dat betekent dat je geheel op eigen initiatief kunt zoeken naar een klus die je écht graag wil doen, maar…
  • … probeer ook iets te vinden dat past bij je vaardigheden en je verder doet ontwikkelen. De opgedane kennis kan je dan goed als referentie gebruiken op je cv! Als computerprogrammeur zal je aan een verzorgende functie bijvoorbeeld niet zoveel hebben (al kan je er wel plezier aan beleven), maar heb je in een verzorgingstehuis meegeholpen met het computeronderhoud, tel dat dan maar bij  op je cv!
  • Vrijwilligerswerk is ook een uitstekende mogelijkheid om je netwerk te vergroten. Zoek dus iets waarmee je met mensen in contact komt. Maak je hierbij niet druk over of het wel ‘de juiste mensen’ zijn, het gaat erom dat meer mensen jou leren kennen en weten wat ze aan je hebben als hun familielid/vriend/kennis/collega op zoek is naar een professional op jouw vakgebied. Zorg dus voor visitekaartjes, en geef ze aan diegenen waar je mee in gesprek komt over je (vrijwilligers)werk.

Don’t! – Vrijwilligerswerk ‘omdat het moet’

  • Vrijwilligerswerk doen waar je niet gelukkig van wordt, daar help je jezelf, de organisatie en je medemens niet mee. Ook als door instanties als UWV wordt aangegeven dat je vrijwilligerswerk móet doen, pak dan niet de eerste de beste functie die zij aangeven maar ga op zoek in je netwerk, buurt of kerkgemeenschap naar iets dat je wél leuk vindt en waar je je ‘ei’ kwijt in kan. 
  • Alleen maar vrijwilligerswerk doen terwijl je ook een sollicitatieplicht hebt is niet verstandig. UWV maakt uitzonderingen voor bepaalde vrijwilligersfuncties, maar dan gaat het ook meestal om projecten die een uitkeringsgerechtigde echt verder kunnen helpen in de zoektocht naar een baan.
  • Zomaar een onbetaalde functie aannemen bij een vrijwilligersorganisatie zonder eerst af te wegen of eenzelfde betaalde functie niet elders te vinden is. Het klinkt cru, maar veel organisaties maken nu gebruik van vrijwilligers terwijl hetzelfde werk in betere tijden een betaalde functie bedroeg. ‘Leunt’ een organisatie echt op jou, dwingen ze je tot lange dagen en zwaar werk, of zijn ze blij met alle hulp die jij op jouw initiatief aanbiedt? Kijk goed uit of er niet misbruik wordt gemaakt van jouw situatie als uitkeringsgerechtigde!
  • Verwar een stage niet met vrijwilligerswerk. Helaas maken veel bedrijven nu gebruik van de situatie door functies als (onbetaalde) stage aan te bieden. Stage lopen is niet hetzelfde als vrijwilligerswerk doen! Mocht je een stageplaats aannemen, let er dan op dat het bedrijf jou ook bepaalde vakkennis aanleert en ondersteuning biedt bij het uitvoeren van de functie: dat is waar een stage voor bedoeld is!

Liever op een andere manier je kennis, vaardigheden en kwaliteiten met anderen delen? Heb jij bepaalde specialiteiten die je niet zomaar in vrijwilligerswerk kwijt denkt te kunnen? Je zou er ook aan kunnen denken om je expertise door middel van een blog te delen. Daarmee blijf je niet alleen actueel en actief in jouw vakgebied, je kan anderen ook van dienst zijn met de kennis die je deelt, én je kan je (online) netwerk vergroten.

Handige websites en leuke vrijwilligersorganisaties

 Doe jij momenteel bijzonder vrijwilligerswerk dat je helpt in je zoektocht naar een nieuwe baan? Wij willen je verhaal graag horen, neem contact op met Vacatureluurs!

Lees ook: Baanloos? Doe vrijwilligerswerk!

3 gedachten over “Vrijwilligerswerk – Do’s en Don’ts”

  1. Pingback: Do’s en Don’ts bij accepteren van vrijwilligerswerk » Tilburgers

Reacties zijn gesloten.