Je eigen bedrijf starten

Tijdens een crisis of recessie is het starten van een onderneming populair; als werkloosheid en eindeloos solliciteren niets oplevert, en je het risico aandurft, waarom ook niet je eigen bedrijf starten? Het risico dat je lang werkloos blijft is tenslotte ook enorm groot. En dankzij social media kan een ludiek en creatief concept viral gaan en dat kan erg lucratief zijn voor je onderneming. Heb je dus een ‘lucreatief’ idee, dan is het helemaal niet gek om eens over deze carrièrestap na te denken.

Business resolutions

 Natuurlijk is het verstandig om te beginnen met alle (financiële) aspecten op een rijtje te zetten. Misschien is je Goede Idee wel een goed idee, maar financieel niet haalbaar of commercieel niet interessant genoeg voor investeerder of consumenten. Bekijk bijvoorbeeld eens deze websites:

 • Lancelots.nl – Informatieve website voor startende zzp’ers en freelancers. Ontzettend veel ideeën, tips, berekeningen en een forum.
 • MKB Servicesdesk – Informatieve website voor en door ondernemers, met onder andere een Ondernemerstest, tips voor je marktonderzoek etc.
 • Starterbegeleiding.nl – Organisatie die loopbaan én startersadvies biedt. Handig dus, als je nog niet zeker weet wat je wil gaan doen!
 • Berekenhet.nl – Een site die allerlei rekentools aanbiedt onder andere op het gebied van werk, ontslag en ondernemen.
 • Kvk.nl – Informatie over starten van een nieuw bedrijf, inschrijving bij de Kamer van Koophandel etc.
 • Belastingdienst – Onmisbaar in je berekeningen. Belastingen, aftrekbare posten etc.
 • Werk.nl Ondernemerstest – Als de website het doet, kan je de Ondernemerstest aanvragen. Simpele vragen om te ontdekken of je het in je hebt om ondernemer te worden. Uiteraard alleen aan te vragen via een bericht naar je e-coach.
 • UWV – Starten vanuit een uitkering.
 • Frankwatching: Test je bedrijfsidee voordat je de sprong waagt – Helder artikel over een bomenrooier die erover denkt zijn eigen bedrijf te beginnen.

Als je nog niet zeker bent van je Goede Idee, of je worstelt met bepaalde aspecten ervan, dan kan je je idee ook pitchen:

 • GaveDingenDoen – Organisatie die pitch-sessies organiseert (ook binnen bedrijven).

Denk je in oplossingen en ben je benieuwd of jouw goede ideeën geld waard zijn? Kijk dan eens op:

 • Battle of Concepts – Site waar bedrijven hun probleem/vraag/stelling plaatsen en waar jij (alleen of in een groep) concepten op kan bedenken. Het betreffende bedrijf bepaalt vervolgens wie de opdracht heeft gewonnen, de winnaar wint een geldprijs.

Je idee pitchen kan je natuurlijk ook doen voor andere gelijkgestemden, zoals een netwerkorganisatie of je eigen (zakelijke) netwerk. 

Lees ook eens dit (Engelstalige) artikel over het starten  van een bedrijf tijdens crisistijd. En 10-reasons-to-start-your-own-company, over de voordelen die je hebt als nieuw bedrijf op de markt. Dit is ook een leuk artikel over een jongedame die een restaurant begon in crisistijd.

Een goed voorbeeld van een ondernemer die goed gebruik maakt van de mogelijkheden van social media om je business te laten groeien is www.meisjevandeslijterij.nl . Door te bloggen maakt deze inspirerende vrouw van haar slijterij een van de beroemdste in de lage landen, ondanks de afgelegen locatie!

Zoals als eerder gezegd: lang niet iedereen heeft een ondernemersgeest, of een levensvatbaar businessconcept, of genoeg moed en inspiratie om daadwerkelijk ondernemer te worden. Maar als je een Goed Idee hebt, waarom zou je dan niet onderzoeken of je daarmee je brood kunt verdienen?