Bloggen voor werkzoekenden

To Blog or Not To BlogWaarom zou je als werkzoekende moeten bloggen?

Zie het als een project of referentie voor op je cv! Jij laat hiermee je expertise zien op een bepaald vakgebied, op een originele manier. Het zorgt er ook voor dat je ook in tijden zonder werk toch op de hoogte blijft van de actualiteiten, het zorgt voor een positive digital footprint en als je het goed aanpakt vergroot het je netwerk! ‘Why You Should Blog To Get Your Next Job’ geeft 5 redenen voor werkzoekenden om een blog te beginnen.

Het verschil tussen een werkzoek-weblog en een website-cv is soms niet te zien: vaak wordt er op een cv-site ook een blog bijgehouden, maar dit hoeft niet. En andersom zie je ook vaak een link naar het cv van de schrijver op een werkzoek-blog. Veel ‘regels’ voor een blog komen daarom ook overeen met die van een website-cv.

Hoe kun je als gewone sterveling nou echt een blog maken dat meer oplevert dan  reacties als ‘leuk stukkie schat ben zo trots op je wanneer kom je weer eens eten xx liefs je moeder’?

5 Regels voor een goed Werk-Zoek-Blog:

    • Wees origineel – JIJ hebt een bepaalde kijk op dingen en dát willen we zien/lezen! Slechte kopieën van veelbezochte blogs zijn er genoeg, maak iets nieuws! Bang dat je niet goed genoeg kunt schrijven? Er zijn talloze blogs en sites die het niet al te nauw nemen met spelling en grammatica, toch zijn ze succesvol. En waarom? Omdat ze origineel zijn! Vergeet ook niet: ‘A picture is worth a thousand words’, en dat geldt zeker voor sites als Tumblr, Instagram en Pinterest. Als werkloze stratenmaker kan je bijvoorbeeld heel goed foto’s van je eigen werk plaatsen, afgewisseld met mooie voorbeelden van prachtige pleinen-die-je-wel-had-willen-maken. (Ideeën nodig? We willen best meedenken!)
    • Schrijf over je vaardigheden, kennis en dromen voor de toekomst! Overtuig de lezer ervan dat jij dé expert bent op jouw gebied. Let daarom ook op, dat je niet teveel over je baanloosheid an sich schrijft. Schrijf over de activiteiten die je tijdens deze periode onderneemt; zoals vrijwilligerswerk of een nieuwe leuke cursus, artikelen die je leest over jouw vak en wat je ideale nieuwe werk zou zijn.
    • Hou het positief. Gebruik je blog niet om over vorige/aanstaande werkgevers te schrijven. Dit kan je de kop kosten, en je kansen in een sollicitatieprocedure worden er aanzienlijk door verkleind. Heb je het even moeilijk in je baanloosheid? Publiceer niet als je boos/verdrietig/geïrriteerd bent. Schrijf je gevoelens op, maar slaap er een nachtje over voor je het daadwerkelijk online plaatst en bedenk daarbij: is dit een stuk waarbij de lezer (of de schrijver) echt iets leert van de situatie?
    • Blijf volhouden en wees consistent. – Geef niet op als je een week geen reacties krijgt of weinig nieuwe bezoekers. Je zal vanzelf merken dat hoe meer inhoud jouw blog heeft, des te meer bezoekers en reacties je krijgt. Ook vinden lezers/kijkers het fijn om te weten wanneer ze nieuwe berichten van je kunnen verwachten. Beloof niet dagelijks een nieuw artikel, als blijkt dat je na een week al moeite hebt om nieuwe content te creëren.
    • Promoot je blog. – Je blog plaatsen en afwachten wat er gebeurt is niet genoeg: laat wéten wat je doet. Begin bij je eigen netwerk van familie/vrienden/collega’s, stuur ze een mailtje of facebookbericht dat je een blog bent begonnen. Tip: zet alvast wat meer content op je blog voordat je een mailtje stuurt, zodat ze wat meer te lezen/kijken hebben dan je eerste blogartikel alleen! Ben je eenmaal begonnen, dan is je blog promoten via social media een must. Kijk welke social mediakanalen het beste bij je doelgroep passen en hou je volgers regelmatig op de hoogte!

Voorbeelden van werk-zoek-blogs:

Ready to start your blog?

  • Blogtrommel Bloggersgids – Opstarttips en handige hulpjes om je blog mee te beginnen.
  • WordPress.com – Website waarop je gratis je nieuwe blog kunt beginnen, met diverse ontwerpen en handige social media en SEO-plugins.
  • Blogger.com – Gratis blogtool van Google, eenvoudig ontwerp.
  • Tumblr – Eenvoudige gratis blogtool, vooral bij liefhebbers van beeldmateriaal (foto’s, gifs, illustraties, video’s) erg populair.
  • Instagram – Foto’s en illustraties, wordt ook door foodies veel gebruikt als ‘visual appetizer’ voor recepten op hun blog.

 

Geen zin om een eigen blog op te starten, maar wel een goed verhaal om te vertellen? De meeste websites die jij bezoekt voor jouw functie/bedrijf/vakgebied zijn dol op content die door leden van hun eigen doelgroep geschreven is. Stuur ze gewoon een mailtje met de vraag of het mogelijk is om een artikel voor ze te schrijven!

1 gedachte over “Bloggen voor werkzoekenden”

  1. Pingback: Werkloos? Maak een plan van Baanpak! - Vacatureluurs.com

Reacties zijn gesloten.