Aantal vacatures stijgt, werkloosheid neemt niet af. Huh?

Interessant artikel van Marc Drees op het blog recruitmentmatters.nl: Vacatures en werklozen hebben niets met elkaar te maken.

Nu ben ik niet zo’n fan van statistieken, maar meneer Drees beschrijft een gevoel dat mij ook al een tijdje bezig houdt: het lijkt beter (lees: minder slecht) te gaan in vacatureland, toch blijven er meer baanlozen bij komen. Iets lijkt er niet te kloppen!

Wat vind jij? Gaat het goed (minder slecht) in werkzoekland? Heb je het idee dat er meer vacatures zijn, meer kansen op de arbeidsmarkt dan [vul datum in]?

 

Update: volgens de cijfers van Jobfeed is het aantal (online) vacatures 19% gestegen t.o.v. vorig jaar.

Emily Harmsen

Auteur 'Vacatureluurs' , geeft workshops voor werkzoekenden en is oprichter/hoofdredacteur Vacatureluurs.com. Houdt van schrijven en films kijken. Houdt niet van baanloosheid, haaien en ui.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Silvia Rasmijn schreef:

  Beste Emile,
  Al zijn er meer vacatures in omloop ik kan het niet bewijzen, maar ik weet wel als ik op 1 solliciteer heel vaak met mij nog honderd mensen erop solliciteren. Dus wiskundig gezien bijvoorbeeld heb ik meegemaak 1 tegen 500 lotgenoten, ik was wel 1 van de 40 mensen die werd uitgenodigd , maar helaas ik had geen medisch achtergrond, dus miste de boot. Het verschil met nu en vroeger solliciteren is niet alleen de crisis , maar ook de opstelling al beheersde ik niet alle werkzaamheden , dan kreeg ik nog de kans op de baan en leerde zo tijdens het werk een heleboel nieuwe werkzaamheden bij, wat zo leuk aan werken is je bent nooit uitgeleerd, tegenwoordig moet je bij wijze van spreken 100 diploma’s hebben en tig jaar ervaring. Wel ik heb veel ervaring maar niet die 100 diploma’s. Tegenwoordig zijn ze bang mensen een kans te geven , want ik heb veel te bieden, maar ik weet niet alles. Ook ben ik 50 plus dus wordt het ook nog een stuk moeilijker gemaakt , men zegt dat men niet naar leeftijd kijkt maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. Jammer maar helaas. Ik ga vrolijk door met solliciteren , eens moet het toch lukken nu er gezegd wordt dat er een groei is van vacatures . De toekomst zal het zeggen, ik kan het niet beoordelen want ik heb niet de juiste gegevens bij de hand.
  Groetjes,
  Silvia

 2. Martien de Graaf schreef:

  Hoi Emily, het hangt er maar net van af welke definitie gebruikt wordt voor ´vacature´ en ´baan´. Aanbiedingen voor stageplaatsen worden kennelijk geteld als vacature. Vacatures voor parttime werk die mensen niet uit hun uitkering helpen maar ze juist over de drempel van de armoedeval duwen worden geteld als vacatures. Ja, zo kun je inderdaad stellen dat het aantal vacatures toeneemt maar daarmee heb je volgens mij geen zicht meer op de echte cijfers. Net zoals het CBS ´betaalde´ stages meetelt als baan (heb ik via Twitter bij CBS nagevraagd).
  Groeten,
  Martien de Graaf

  • Emily schreef:

   Yup, het hangt inderdaad altijd af van de definities, daarom hou ik nooit zo van grafiekjes want die zijn te maken aan de hand van eigen opvattingen. Het gaat mij meer om het gevoel dat er nog steeds iets niet klopt in werkzoekland…

Geef een reactie