5 tips om werk vinden minder saai te maken

Mocht je nog niet zo lang werkloos baanloos zijn, dan heb je dit cliché misschien nog niet gehoord: ‘werk vinden is een fulltime baan’. Na twee maanden vacaturesites uitpluizen, sollicitaties versturen en inloggen op werk.nl kom je er wel achter: solliciteren is saai!

Hopelijk kom je er ook al gauw achter dat werk vinden niet hoeft te bestaan uit fulltime sollicitaties versturen. Ben je momenteel alleen maar bezig met motivaties schrijven en vacatures zoeken dan zijn deze tips voor jou:

5 tips om werk vinden minder saai te maken

  1. Weet wat je voor werk zoekt. Blind solliciteren op alles wat los en vast zit is extreem ineffectief en tijdverspillend voor iedereen. Je zegt wel dat je ‘alles wilt doen, als ik maar niet thuis hoef te zitten’, maar is dat ook zo? Jij bent het meest gelukkig (en dus het meest productief) op en plek die bij je werkervaring en kennis past. Ook zijn werkgevers helemaal niet op zoek naar ‘alleskunners’. Zij zijn op zoek naar dé expert voor die ene specifieke functie. Eerst uitzoeken dus welke functie(s) het beste bij je passen, dan pas solliciteren!
  2. Ga netwerken. Effectiever dan blind sollicitaties versturen en bovendien ook leuker. Nieuwe connecties zullen niet direct een baan op leveren, maar door je netwerk te vergroten zorg je er wel voor dat je meer kans hebt te horen van een functie die bij je past. Zoek je netwerkevents? Op vacatureluurs.com/agenda vind je er een heleboel.
  3. Doe kleine stappen buiten je comfort zone als het om netwerken gaat. Je hoeft niet direct een elevator pitch te houden op netwerkbijeenkomsten met honderden wildvreemden! Begin bij het bijpraten met familie, kennissen, oud-collega’s. Laat ze weten wat je voor werk zoekt, en wees hier concreet in. Maak daarna eens stappen om (eventueel samen met een sollicitatiebuddy) nieuwe mensen te leren kennen. Vrijwilligerswerk kan hierbij helpen: niet alleen ben je actief bezig, je ontmoet hier ook mensen die jou eerder nog niet kenden. Een netwerkborrel van een bedrijf/organisatie bezoeken die je nog niet kende is ook een goed idee.
  4. Plan je sollicitatie-tijd in voor het aantal uren dat je werk zoekt. Dit geeft je zoekt-werkweek structuur en tijd om ook activiteiten in te plannen waar je positieve energie van krijgt: sporten, vrijwilligerswerk, een nieuwe hobby of project. Als jij je goed voelt, straal je dit ook uit naar potentiële nieuwe collega’s en werkgevers. Op vacatureluurs.com vind je een WWeekagenda met een voorbeeld van een werkzoekplanning: http://vacatureluurs.com/maak-je-eigen-werkzoek-weekplanning/
  5. Ga samen met andere werkzoekenden in je omgeving aan de slag met je cv en sollicitatiebrieven. Samen solliciteren is niet alleen leuker, het is ook effectiever. Samen heb je een groter netwerk, kun je steun vinden en elkaar oppeppen als het even niet zo lekker gaat. Je kunt dit met iemand in je netwerk doen, maar ook op zoek naar naar een nieuwe sollicitatiemaatje via een netwerkorganisatie in je omgeving. Hier vind je een overzicht van actieve netwerkorganisaties voor werkzoekenden: http://vacatureluurs.com/netwerken/

 

Wil je meer tips om werk vinden minder saai te maken? In het boek Vacatureluurs (te koop via vacatureluurs.com en alle boekhandels) lees je hier meer over.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.