4 tips voor het Solliciteren met Social Media

solliciteren social media

Om je kansen op een nieuwe baan te vergroten, is het slim om je zoektocht uit te breiden met het gebruik van profielen op LinkedIn en Twitter. Maar hoe zorg je ervoor dat je gevonden wordt door recruiters en werkgevers, en hoe kan je het beste zoeken? 4 tips om je op weg te helpen:


Hou je privéleven privé, maar maak je zakelijke profiel openbaar.


Cruciaal als je online gaat solliciteren: maak alleen datgene openbaar dat voor werkgevers relevant is!
Zet de zichtbaarheid van je Facebookberichten en foto’s standaard op ‘Alleen vrienden’, en zorg ervoor dat je niet zomaar getagd kan worden in (foute) foto’s! Werkgevers doen tegenwoordig echt een grondige achtergrondcheck; jouw uitbundige feestfoto’s en dubbelzinnige statusupdates zullen geen positieve indruk achterlaten op iemand die op zoek is naar een punctuele en betrouwbare medewerker… Tegelijkertijd is een openbaar zakelijk profiel op LinkedIn en Twitter een must als je gevonden wil worden door recruiters en potentiële werkgevers.

 

Optimaliseer je profiel op LinkedIn

linkedinDoor werkervaring, opleidingen, projecten en kennis toe te voegen, en door lid te worden van relevante groepen in jouw werkgebied en actief deel te nemen aan discussies. Hiermee vergroot je je netwerk en Heb je nog geen LinkedInprofiel? Digikundig heeft een handige stap-voor-stap handleiding(PDF) om een profiel aan te maken. Maak een custom-url aan voor je profiel, en zet deze ook op je cv! Een handige link om snel je profiel te optimaliseren: In 5 minuten een beter LinkedInprofiel.

 

Gebruik relevante keywords op Twittervacatures vinden op twitter

Door je (gewenste) functie, bedrijfstak en regio te vermelden in je profiel, kunnen recruiters en werkgevers je makkelijk vinden. Gebruik deze keywords ook in je zoekopdrachten! Bijvoorbeeld #accountmanager, #administratief, #vacature rotterdam. Als je alleen zoekt op ‘vacature’ of ‘werk’, krijg je veel algemene resultaten te zien. Je kan een zoekopdracht ook opslaan, klik hiervoor op Instellingen rechtsbovenaan in het scherm bij je zoekresultaten. Volg relevante bedrijven, recruiters en concullega’s in jouw vakgebied. Dan zie je meer relevante vacatures voorbijkomen op je timeline!

Help eerst je netwerk, dan helpt je netwerk jou

Netwerkorganisaties

Help mensen in je netwerk door relevante links, nieuwsberichten en vacatures te delen. Begin niet direct iedereen in je (online) netwerk te stalken met ‘ik zoek werk please retweet’.  Je komt over als een expert op jouw vakgebied door regelmatig actuele berichten te delen en anderen te helpen met handige links en vacatures. De kans dat ze jou helpen met je zoektocht wordt groter naarmate je meer mensen helpt en professioneel overkomt in jouw vakgebied!

Is solliciteren via social media nou echt een garantie op een nieuwe baan? Nee. Wel wordt gegarandeerd je netwerk groter, en daarmee ook de kans op werk! Wacht dus niet langer en ga aan de slag op LinkedIn en Twitter!

Handig:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.