Werk vinden via een uitzendbureau – Deel 1

Uitzendbureaus hebben naast tijdelijk werk ook werk dat over kan gaan in een vast contract. Omdat ik daar vroeger goede ervaringen mee heb gehad ging ik mij inschrijven bij een aantal uitzendbureaus. Is werk via een uitzendbureau vinden eenvoudig? Emily vroeg om de mening van werkzoekenden én uitzendbureaus over de stelling ‘Werkzoekenden zijn voor uitzendbureaus geen klanten maar producten.’ Lees in Werk vinden via een uitzendbureau – deel 2 de reacties.

Vroeger was het persoonlijk

De laatste keer dat ik via een uitzendbureau gewerkt heb was toen ik 24 jaar was. Ik val inmiddels onder de noemer vintage, dus dat is al een tijdje geleden. Het werkte toen volgens het volgende principe: je nam je cv en legitimatie mee en liep een uitzendbureau naar binnen om je in te schrijven. De mensen in het uitzendbureau wilden weten wat voor persoon jij was voordat ze je naar een opdracht stuurden, dus langskomen was verplicht. Bij binnenkomst kreeg je dan een kopje koffie (of thee) en tijdens een gesprek met de intercedent(e) werd het cv doorgenomen. Daarnaast keek men naar jou als persoon en schatte in voor welke werkzaamheden jij geschikt was. Je was namelijk meer dan een A4-tje met een korte beschrijving van je werkervaring en opleiding. Er werd gekeken naar beschikbare functies in de kaartenbak en gebeld naar opdrachtgevers. Vervolgens ging je langs voor een gesprek of direct aan het werk en op vrijdag kwam je bij het uitzendbureau langs om het weekbriefje in te leveren en onder het genot van een biertje de week door te nemen en bij te kletsen.

Vandaag de dag is alles gedigitaliseerd

Na de adressen van uitzendbureaus gevonden te hebben bij mij in de stad kwam ik er achter dat de meeste uitzendbureaus alleen inschrijven via internet. Dat kan door te reageren op een vacature op de website of je kunt inschrijven door middel van een open sollicitatie. Ik vind dat nogal onpersoonlijk aangezien ik zelf graag weet bij wie mijn cv op tafel komt en met wie ik eventueel samen ga werken. Gelukkig waren er twee uitzendbureaus die de volgende tekst op de website hadden staan: “Daarnaast kun je langskomen op kantoor op werkdagen tussen 9:00 uur 17:00 uur, een afspraak is niet nodig. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart, verblijfsdocument) en een actuele Curriculum Vitae mee.” Ze bestaan gelukkig nog dacht ik, om bij binnenkomst bij de betreffende uitzendbureaus te horen dat ze niets met mijn cv konden doen omdat ze hem digitaal nodig hebben. Ik werd de deur uitgestuurd met de melding dat ik via internet moest inschrijven.

Ingeschreven, en dan?

Ik heb me bij een aantal uitzendbureaus online ingeschreven via een open sollicitatie. De reacties gaven mij de indruk dat een uitzendbureau hetzelfde reageert als een gewone werkgever. Standaard e-mails met de tekst “Helaas hebben wij voor iemand met uw profiel momenteel geen geschikte vacatures”. Aangevuld met de tekst dat ik zelf kan reageren op een vacature die ik online tegenkom. Dat kon ik ook al zonder eerst in te schrijven, dus wat is dan de toegevoegde waarde om in te schrijven via een open sollicitatie?

Een reactie gehad

Van slechts één uitzendbureau heb ik een reactie gehad dat ze een functie voor me hadden. Blij las ik de eerste regel in de mail: “Op dit moment hebben wij één vacature waarvoor jij in aanmerking kunt komen.” Die blijheid werd al minder toen ik de beschrijving van de functie las en ik kreeg de indruk dat de persoon in kwestie niet eens de moeite had genomen om mijn cv te lezen. Ik heb er wel om gelachen en ik neem jullie even mee in mijn reacties langs gedeeltes van de vacaturetekst:

“Je hebt veel vrijheid in deze functie, je bepaalt bijvoorbeeld je eigen pauzes.”
WOW! Hoeveel vrijheid wil je hebben in een functie?

“Functie eisen: Welke opleiding jij hebt gevolgd, en of jij een opleiding hebt afgerond, maakt voor deze functie helemaal niets uit.”
Ik voel me speciaal dat ik voor deze functie in aanmerking kan komen.

“Deze functie is voor 32 – 40 uur per week, dus je krijgt 32 of 40 uur per week uitbetaald.”
Goh, een werkgever die het aantal uren dat er op je contract staat uitbetaalt.

“De ***** bij ***** verdienen gemiddeld een behoorlijk goed salaris per maand.”
Gemiddeld betekent dat er een gedeelte meer verdiend en een gedeelte minder verdient. Wat ik zou willen weten is wat ik zou gaan verdienen.

“Selectieprocedure: Iedere woensdagmiddag kan jij om 14:00 uur een kijkje komen nemen op het kantoor van ***** in *****. Om 14:00 uur wordt er een korte presentatie gegeven over *****, over de vacature en over het leuke team waarin je komt te werken. Na deze presentatie krijg jij de gelegenheid om meteen op gesprek te gaan.”
ALARMBELLEN! Ik ken dit soort constructies vooral van Multi Level Marketing organisaties.

“Mocht je op dit moment nog je twijfels over deze functie hebben, dan weet ik zeker dat jij na de presentatie heel enthousiast bent geworden. De sfeer bij ***** is namelijk heel informeel en energiek, waardoor je direct onderdeel van het team wilt uitmaken.”
Socrates zou zeggen: “Is dat zo?”

Ik troost mij aan het feit dat de mail is ondertekend door een stagiair.

Conclusie

Ook hier geldt hetzelfde als bij alle andere dingen in het leven. Wil je iets bereiken (in dit geval het vinden van werk) dan zal je zelf proactief aan de gang moeten. Gericht reageren op functies die je aanspreken en waar je van weet dat jij in die functie past. Een reactie van een medewerkster bij een uitzendbureau was dat ik het beste een search agent kon aanmaken en dan op de functies moest reageren, want zij hadden het te druk om zelf kandidaten te zoeken. Er is kennelijk nogal wat veranderd in de tijd.

Er was slechts één uitzendbureau waarvan de medewerker mij wilde spreken en, ondanks dat er op dit moment geen gepaste functie beschikbaar was, hun ogen en oren voor mij open houden. Een uitzendbureau dat werkt met een persoonlijke aanpak. Door de digitalisering en het grote aanbod van werkzoekenden worden ze zeldzaam, maar ze bestaan nog.

 

In deel 2 van Werk vinden via een uitzendbureau lees je reacties van werkzoekenden én uitzendbureaus op de stelling ‘Werkzoekenden zijn voor uitzendbureaus geen klanten maar producten.’

8 gedachten over “Werk vinden via een uitzendbureau – Deel 1”

  1. Niet om het een of ander, maar mag ik u er op wijzen dat uw stukje werkelijk stikt van de d- en t-fouten? Ik zou ze toch maar eventjes verbeteren. Om het eerlijk te zeggen zou ik u als werkgever al onmiddellijk onderop de stapel leggen…
    Inhoudelijk klopt het als een zwerende vinger.

    1. Dank je wel voor je kritische feedback Karin. Dees en tees zijn nooit mijn sterkste punt geweest; een functie als docent Nederlands ambieer ik dan ook niet. Het zou jammer zijn voor een werkgever wanneer hij een mondeling communicatief sterk persoon onderop de stapel legt omdat er een d- of t-fout in zijn motivatiebrief zit, terwijl er in de functie nauwelijks schriftelijke communicatie plaats vindt. Dat is juist wat ik met dit stuk wil laten zien; uitzendbureaus kennen de persoon vaak niet en hebben geen idee van de capaciteiten die iemand nog meer heeft dan het behalen van een diploma of werkervaring in een specifieke functie. Wellicht veranderd dat weer wanneer het aanbod van mensen minder wordt en ze hun best moeten gaan doen om hun boterham te verdienen.

  2. Pingback: Werk vinden via een uitzendbureau - Deel 2

  3. Sinds internet is er een hoop chaos ontstaan, zoals je inschrijven voor open dagen bij hogescholen e.d. zonder dat iemand uiteindelijk precies weet hoeveel mensen er komen (want persoonlijk contact is er niet en je weer afmelden gebeurt zelden). Maar dit verhaal met uitzendbureaus slaat alles! Begrijpen mensen dan niet dat persoonlijk contact de enige manier is om mensen en bedrijven gied te helpen? Ik verlang al een tijd terug Nasr die heerlijk overzichtelijke tijd dat er echt nog moeite werd gedaan je aan het werk te helpen. Een win-win situatie waar beiden beter van werden. We leven in een absurde maatschappij, die behoorlijk is doorgedraaid. Time for a change!

  4. Uitzendbureaus zijn een ramp

    Deze week zijn in Amsterdam een aantal uitzendbureaus besmeurd met verf door een aantal actievoerders uit onvrede over de slechte positie van flexwerkers. Ik pleit niet voor deze methoden maar ik kan me de frustratie heel goed voorstellen.

    Foto: BAKKER, RONALD

    De huidige uitzendbureaus hebben de wegbezuinigde afdeling personeelszaken van het bedrijfsleven overgenomen en bemiddelen uitsluitend in het belang van de werkgevers ten koste van de uitzendkracht. Vroeger kon je naar een uitzendbureau toestappen en zochten ze een baan voor je. Nu doen ze dat niet meer, tenzij je hoog opgeleid bent.

    Maar helaas kan je niet om de uitzendbureaus heen omdat het de enige manier is om nog een baan te vinden.

    En dat is jammer want je toekomst wordt in handen gelegd van pas afgestudeerde intercedentes met hbo- of universitaire opleiding die zelf het babyvet nog op de wangen hebben en die geen enkele feeling met het bedrijfsleven hebben en die uitsluitend bemiddelen voor hun eigen club en geloof; d.w.z. hoog opgeleid omdat ze zelf hoog opgeleid zijn en jong omdat ze zelf jong zijn, omdat ze niet anders gezien hebben en niet anders kennen.

    En deze mensen moeten beslissen of volwassen mensen geschikt zijn voor een baan. Het is alsof een kindermeisje moet beslissen of een soldaat geschikt is voor de oorlog.

    Het is enorm frustrerend om als man van 46 jaar afgewezen te worden door een kuikentje van net 20 omdat je te weinig ervaring hebt met je 25 jaar arbeidsverleden.

    Ook durven deze kuikentjes geen risico te nemen, bang als ze zijn. Ze kijken op je curriculum vitae uitsluitend naar je verleden en niet naar je mogelijkheden. Als je eens een baantje op een fabriek hebt gehad denken ze dat je niets anders meer kan, ook niet als je ondertussen een cursus boekhouden op hbo-niveau hebt gehaald, en ben je gedoemd de rest van je dagen op de fabriek te werken als het aan het uitzendburo ligt. Met alle respect voor de fabrieksarbeiders overigens.

    Bovendien verdenk ik deze intercedentes ervan steekpenningen aan te nemen als je ziet wat voor malloten soms wel worden bemiddeld. En dan spreek ik niet van de kleine louche uitzendbureaus maar van de grote gerenommeerde uitzendbureaus.

    Al met al zijn de uizendbureaus helemaal niet flexibel en doen ze niks voor de flexwerkers.

    Sterker, de uitzendbureaus hebben een remmende werking op de innovatie en flexibilisatie van de arbeidsmarkt en het wordt tijd dat er eens vakbekwaamheidseisen aan de intercedentes worden gesteld net als in andere branches ook gebruikelijk is en dat er meer overheidscontrole op de uitzendbranche komt want je bent aan de goden overgeleverd als je werkzoekend bent.

  5. Joep Bananastakie

    Ik weet inmiddels, dat dit bericht al iets ouder is dan 1 jaar,echter wil ik ook nog het een en ander kwijt.

    Uitzendbureaus in het algemeen, zijn niet meer, zoals zij waren. En zoals het hier al beschreven staat, ze zijn (erg) onpersoonlijk geworden, tot aan het asociale aan toe. Inschrijven, zoals de werkeloosheid- en bijstands- wet heeft bepaald, haalt niet uit. Want ze kijken jou gewoon weg, en een bewijs van….. die kan je wel vergeten.

    Je wordt niet meer als mens geholpen/behandeld, maar er wordt een nummer op je geplakt, en ze roepen jou wel, wanneer het zover is (wanneer Pasen en Pinksteren op1 dag is gevallen).

    Bovendien moet jijzelf, iedere keer op hun website kijken of er iets ……, en wanneer je denkt dat er een eventuele vacature voor jou erbij zit, moet je tegenwoordig, bij iedere vacature, een APARTE motivatiebrief schrijven. Hoewel dit in mijn ogen, totaal overbodig is, en totaal niets uithaalt. Tenslotte ken je het bedrijf van de vacature ook niet, zodat je een gerichtere motivatiebrief kan schrijven.

    Wanneer je in een drukke winkelstraat loopt, en al op een afstand kan zien, dat het straatbeeld van hun ramen, compleet vervuild is met plakkaten, met niet bestaande vacatures, evenals camouflage te dienen, om die schijnheilige koppen te verbergen.

    Inschrijven bij een bureau voor de slavernij, heeft hedendaags geen zin meer.

    Ze houden je tegenwoordig een wortel voor je neus, en 6 maanden later, mag je nog eens blij zijn, dat je misschien nog een hapje ervan hebt kunnen nemen.

  6. Pingback: viagra

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.