Waarom blijven vacatures nog zo lang online staan?

Al het extra werk en de wederzijdse teleurstelling (of irritatie) kan voorkomen worden met slechts enkele muisklikken.

Dinsdag 18 november zag ik in mijn timeline op Twitter een retweet van @Vacatureluurs voorbijkomen. Het oorspronkelijke bericht was een #dtv van @_ktrn over het online blijven van vacatures.

Een even zo terechte als intrigerende vraag, waarop ik vanuit mijn ervaring als baanzoeker een antwoord meende te hebben.

Geeft mijn uitleg binnen 140 tekens ook een goed beeld van de dagelijkse praktijk? Lastige vraag. Gezien mijn eigen ervaringen (en die van medebaanzoekenden) met HRM’ers, P&O’ers en recruiters denk ik dat het een redelijke afspiegeling is van wat bedrijven toepassen. Als het niet zo is, hoor ik het graag. Het geeft me meteen meer inzicht, dat ik weer kan gebruiken bij een volgende sollicitatie…

Vacature nog online na invulling

Het komt vaak genoeg voor dat de vacature ook ná het invullen van de functie nog steeds zichtbaar is op de ‘Werken bij’ of vergelijkbare pagina. Ik heb het dan niet over verlopen vacatures die nog op werkzoeksites te vinden zijn.

Terzijde: drie retweets voor deze opmerking. Tof! Blijkbaar herkennen mensen zich er in.
Toch voel ik de neiging om wat extra uitleg te geven bij mijn stelling. Vooral omdat ik me kan indenken dat het onder Twitterende recruiters voor opgetrokken wenkbrauwen zorgt.

Aan de andere kant, die hebben baanzoekenden ook als ze een vacature tegenkomen die bij navraag al vervuld blijkt te zijn. Zeker omdat het offline halen van een pagina in veel content management systemen vrij simpel is. Er zijn zat platforms te vinden waarbij je kan aangeven op welke datum de pagina moet verlopen – en waardoor de pagina op de ingestelde datum automatisch offline gaat.

Zelfs als een bedrijf niet zo’n CMS heeft, is het alsnog weinig werk. Open de post of pagina, klik het vinkje aan bij ‘offline’ (je wilt ‘m toch wel bewaren, denk ik), accepteer wijziging, klaar. Als het om een subpagina gaat, is het iéts meer werk – want dan moet de link op de pagina met het vacatureoverzicht nog worden weggehaald. Doodlopende links op je site zijn… nogal jammer.

Waarom lukt het sommige bedrijven dan niet om een vervulde / verlopen vacature tijdig offline te halen? Wordt er in de hectiek van de procedure overheen gekeken? Er is toch vast wel iemand te vinden die dat even kan regelen?

Het is ook lastig voor de bedrijven in kwestie. Als sollicitanten bellen om te vragen of de vacature nog open staat, worden ze er direct aan herinnerd dat er iets niet in orde is. Om maar niet te spreken over de mailtjes die waarschijnlijk nog binnen komen. Op een gegeven moment wordt dat toch vervelend?

Plus, er gaat extra werk zitten in die bulk auto-reply met standaardafwijzing. Niét reageren op de nog binnenstromende reacties is nog slechtere PR. Er zijn organisaties die hierdoor hun goede naam (behoorlijk) butsen. Een zeer klein percentage is nogal hardleers en laat de vacature gerust enkele maanden na vervulling nog staan.

Al het extra werk en de wederzijdse teleurstelling (of irritatie) kan voorkomen worden met slechts enkele muisklikken…

 

Jos Moesman

14 gedachten over “Waarom blijven vacatures nog zo lang online staan?”

  1. Ten eerste is degene die de recruitment doet vaak niet degene die de site bijhoudt. Dus je moet eerst een ander persoon mailen om die vacature offline te halen. Ten tweede worden in de crisis HR personen vaak als eerste wegbezuinigd. Dus er is een grote kans dat de HR dame in kwestie al om komt in het werk en geen tijd heeft de vacature weg te halen.

    Ik snap niet dat werkzoekenden het goddelijke recht menen te hebben om altijd maar een gepersonaliseerde reactie te krijgen. Als je op sommige vacatures solliciteert zijn er 50 tot 200 reacties op. Ga jij dan je tijd verspillen aan iedereen een gepersonaliseerde reactie sturen? Ik zou het iig niet doen, en gewoon een standaardafwijzing sturen :).
    TIP: Als je veel standaardafwijzingen krijgt zijn er waarschijnlijk veel sollicitanten op de functies waarop jij reageert. Vraag dit na hoeveel reacties ze hebben gekregen, en als er structureel 30 tot 50 of nog meer mensen op reageren dan zit je in de verkeerde sector te sollicteren en maak je bijna geen kans om binnen een jaar een baan te vinden.

    1. Wat je zegt over de vacatures die blijven staan, ik kan daar goed inkomen bij bepaalde (kleinere?) bedrijven maar bij evenveel andere bedrijven is dit zeker niet het geval. Het is misschien af en toe in de vergetelheid geraakt maar het is dikwijls ook pure reclame, net zoals veel NEPvacatures.

      Alleen is het dan weer geen goede reclame om geen reactie, afwijzing, … te krijgen. We zitten trouwens heus niet met z’n allen te wachten op een persoonlijke afwijzing, EEN afwijzing zou al mooi zijn! Als jij zo graag je vacature laat staan, doe dan ook die kleine moeite.

      1. Bij grotere bedrijven is er zelfs nog vaak minder tijd of moet het eerst als ticket ingeschoten en heeft het lage prio voor degene die de site beheert want de vacature is immers al vervuld ;). Dus maak niet de aanname dat grotere bedrijven hun site netjes bijhouden omdat ze er iemand voor in dienst hebben :D.
        Slechte reclame in dit opzicht daar geloof ik niet zo in.. als je vacatureluurs bent dan krijg je wekelijks te maken met zulke bedrijven, ik denk dat je op den duur gewoon vergeet van welke bedrijven je geen nette afwijziging hebt gekregen of waarvan de vacature nog online stond terwijl ie al vervuld was. Bovendien is zo goed als geen enkel bedrijf hier echt ‘goed’ in. Dus er blijven maar heel weinig bedrijven over als je echt daarop gaat letten.
        Nepvacatures van recruiters heb ik ook geen problemen mee.. ik heb via zo’n nepvacature 1 heel interessant gesprek gehad en ben 1x voorgesteld bij een bedrijf, terwijl die bedrijven allebei niet het bedrijf waren voor wie de vacature oorspronkelijk open stond (maar al vervuld was).

        1. Nog een extra reactie, om aan te sluiten bij dit specifieke antwoord. Dat het actueel houden van de site volgens jou een lage prioriteit heeft of dat er geen tijd voor is… Ik geef in de blog twee handreikingen uit mijn eigen ervaring als webredacteur. Het kost niet veel moeite en het kan zelfs automatisch. Ik heb zelf met grote tevredenheid gewerkt met een CMS dat pagina’s – en de daaraan gekoppelde spotlights of banners op de homepage – automatisch offline liet gaan.
          Daarom vind ik het argument van tijdgebrek zo vreemd.

          Als ik zelf in die positie zou zitten (webredacteur die algemene site bijhoudt, ook namens HR), zou ik het nogal slordig van mezelf vinden als ik een pagina (veel) te laat offline haal. Vooral als ik van personeelszaken / Werving & Selectie een sluitingsdatum heb doorgekregen en die niet heb ingevuld in het CMS.
          Andersom kan het ook, vooral bij bedrijven die de procedure sluiten na een x-aantal reacties. Ik kan me voorstellen dat HR in de hectiek vergeet de webredacteur te informeren dat de positie is vervuld en de pagina offline gehaald kan worden. Maar dan is er alsnog die automatische vervaldatum als back-up.

          1. De meeste bedrijven hebben geen webredacteur, ook de grotere niet. Daar wordt een (statische) website beheerd door externe bureaus of door ICT’ers die ook met de dagelijkse gang van zaken bezig zijn. ga zelf maar eens na bij de bedrijven waar je solliciteert hoe vaak de site zelf wordt bijgehouden, dat is een goede indicatie voor hoe lang je mag verwachten dat niet-actuele vacatures online staan. Hier spreek ik trouwens uit mijn ervaring als webdeveloper. Er zijn legio andere dingen die meer prio hebben dan een vacature stante pede offline halen, tenzij HR omkomt in de sollicitaties. Bovendien, als het werkelijk zo makkelijk was als jij het stelt was deze hele post niet nodig geweest, want dan deed iedereen het al. Maar je mag wel eens uitleggen hoe je dat dan doet in het meestgebruikte systeem van tegenwoordig, wordpress. Dan kun je daarin wat mensen helpen want de meeste sites worden tegenwoordig met een simpel wordpress cms bijgehouden.

          2. Sander,
            Om in te gaan op je vraag hoe je een pagina offline haalt in WordPress, zie de volgende link: http://wp.me/a3us3I-b4. Het is een screenshot van een deel van mijn Dashboard. De weergave kan per thema verschillen. De opties zijn echter hetzelfde. Hoe haal je de pagina offline? Open de page in het cms, ga naar ‘Publish’, zet de status van ‘published’ naar bijvoorbeeld ‘draft’. Vergeet de wijziging niet op te slaan met ‘update’. En … klaar, eigenlijk. Het is dus vrij makkelijk. En toch gebeurt het in sommige gevallen niet, vandaar de verbazing en de daar bij horende blog.
            Toegegeven, dit is de ‘lange’ weg met veel handelingen ten opzichte van een cms waar je de datum van offline gaan, kunt instellen. Toch is het niet veel werk. Wanneer je veel andere dingen te doen hebt, kun je een herinnering in je werkagenda zetten: “[Datum] Vacature [Functie] offline halen”. Een trucje, maar wel eentje die werkt (vooropgesteld dat je iets met de herinnering doet, natuurlijk).
            Dan naar het websitebeheer. Uitbesteed of niet, het actueel houden van een website is ‘vrij belangrijk’ (understatement). Het is naast een visitekaartje een contactmoment tussen organisatie en klant (B2B / B2C). Dan wil je toch dat mensen over het laatste nieuws en meest recente informatie beschikken. Zeker als het bedrijf gebruik maakt van social media (al dan niet uitbesteed), waarop vaak verwezen wordt naar een bepaalde pagina (crossmediale traffic, waarbij de website meer achtergrond / verdieping / etc. kan bieden). Dat is in ieder geval wat ik ervaring heb als webredacteur, internetredacteur en blogger.
            Nu ik het toch over het belang van online presentatie en webredactie heb, gelijk even inhaken. Mochten er organisaties meelezen die op zoek zijn naar iemand die bovenstaande en andere zaken regelt, ik ben beschikbaar ;) Ik zorg er voor dat de website up-to-date is. Bijvoorbeeld door nieuwsberichten te schrijven en binnengekomen materiaal te redigeren en aangepast aan de huisstijl / tone-of-voice te publiceren. Verder kan ik berichten schrijven over sectorontwikkelingen op de bedrijfsblog. En in samenspraak met de afdeling communicatie, ICT, HRM en/of het (hoger) management vind ik gegarandeerd andere ontwikkelings- en/of verbeterpunten die ik kan uitwerken om de online dienstverlening te verbeteren. Wie meer wilt weten, kan terecht op mijn website. Klik daarvoor op mijn naam bij deze post!

          3. @jos: kun je in wordpress ook de pagina automatisch laten verlopen? zo ja hoe doe je dat dan? verder zie ik dat je op zoek bent naar een baan als webredacteur. ik denk dat je weinig kans maakt in die sector, gezien de vele ontslagen die er vallen bij de traditionele papieren media, zullen veel mensen vluchten in het webredacteurschap. Waar je waarschijnlijk wel meer kans maakt is als content manager van een webshop, als daar je hart ligt. Verder geef je nog geen antwoord op de vraag ‘maar waarom doet het grootste deel van de bedrijven het dan niet goed’. Ik denk omdat de negatieve reclame wel meevalt en het gewoon teveel geld en moeite kost. Net zoals de concierge die elke dag het prikbord bijhoudt en de memootjes rondbrengt wegbezuinigd wordt.

          4. Extra: aangezien ik mijn reactie niet kan bewerken doe ik het zo. In een van mijn zinnen is een typefoutje geslopen. “Dat is in ieder geval wat ik ervaring heb als webredacteur, internetredacteur en blogger.” Ervaring had natuurlijk ervaren moeten zijn. Als ik dit soort dingen tegen kom in mijn werk, pas ik de tekst uiteraard meteen aan ;)

          5. Sander,
            Het automatisch laten verlopen van een pagina in WordPress kan verschillen per (betaald) thema. Aangezien ik daar geen totaaloverzicht over heb, laat ik die vraag dus open. Daarbij zijn er andere (gratis) platforms, zoals Joomla! en Typo3, die weer op een andere manier werken dan WordPress. Met andere woorden, het beantwoorden van deze vraag komt neer op een stukje vindingrijkheid van de websitebeheerder in kwestie. Zo heb ik het ook geleerd.

            De concurrentie bij het vinden van een baan als webredacteur is inderdaad vrij pittig. Maar dat betekent niet dat ik weinig kans maak. Ik heb dusdanig sterk ontwikkelde vaardigheden en genoeg onderscheidend vermogen om de competitie –succesvol- aan te gaan.

            Dan naar je laatste opmerking. Ik heb niet beweerd dat het grootste deel van de bedrijven het niet goed doet. Het is een klein deel dat het blijkbaar niet voor elkaar krijgt om, qua paginabeheer, tijdig te handelen in een sollicitatieprocedure. Het is dus geen grootschalig en wijdverbreid probleem, maar wel dusdanig aanwezig dat het opvalt. Ik ben het in zekere zin met je eens dat de negatieve reclame wel meevalt. Arbeidsmarktcommunicatie is in ieder geval een onderdeel van de oordeelsvorming. We blijven het – denk ik – oneens dat het offline halen van een pagina teveel geld en moeite kost. Het maakt vrij weinig uit wie over de specifieke vacaturepagina gaat (webredactie of HRM). Het actueel houden van de vacaturesectie is net zo goed een taak als het plaatsen van berichten. In mijn beleving is het een kwestie van planning en een beperkt aantal (en vaak routineuze) handelingen.

  2. Wauwie, dat is een gepeperde mening! Dit artikel gaat niet over ‘het goddelijke recht’ (?) op een persoonlijke afwijzing, maar over het verwijderen van vacatures als ze vervuld zijn. Het kost werkgevers én sollicitanten veel tijd namelijk als ze online blijven staan als de functie al vervuld is.
    Dat je als sollicitant niet blij wordt van standaardafwijzingen, is een ander verhaal. Het gebeurt helaas wel eens dat je helemáál geen reactie krijgt op je sollicitatie, dat is erger.
    Maar een oprecht antwoord op een oprechte sollicitatie lijkt mij niet meer dan (te)recht. Of dat een ‘standaard’afwijzing is of een gepersonaliseerde, dat is aan het bedrijf. Er bestaan overigens ook ‘goeie’ standaardafwijzingen -> http://www.attyvandebrake.nl/de-beste-afwijsmail-127/

  3. Pingback: alle middelen heiligen het doel | _ktrn

  4. Dat is idd een afwijzing waaraan heel veel tijd is besteed! Helaas is dat niet bij elk bedrijf mogelijk. Vaak gaat een CV eerst naar de leidinggevende van de afdeling (omdat een HR persoon, vooral in technische functies, gewoon niet genoeg van de functie weet om het CV te kunnen beoordelen). En dan ben je al afgewezen en krijg je van het HR persoon alleen te horen dat ‘je niet in het profiel past’. En omdat het voor hun niet belangrijk is waarom ze je hebben afgewezen besteden ze er verder ook geen tijd aan (ik zou het als afdelingshoofd ook irritant vinden als ik 8 uur bezig ben met mensen tekst en uitleg geven over hun afwijzing terwijl de vacature al vervuld is).
    Maargoed, die standaardafwijzing is idd goed! Maar ik denk dat de meeste mensen al snel doorlezen naar verderop in de brief, terwijl het belangrijkste eigenlijk al in de eerste alinea staat; 57 mensen hebben op de vacature gereageerd en daarvan waren er 8 op gesprek geweest. En je zat zelfs niet bij degenen die op gesprek mochten komen.
    Dat betekent statistisch gezien dus dat je geen kans maakt in de sector waar je solliciteert. Met de verplichte 1 sollicitatie per week is 1/57 kans op een baan dus een enkeltje bijstand voor de meeste jonge mensen (uitgaande van 1 jaar WW). Het is dan aanbevolen om je te richten op ander werk in een andere sector.

  5. Dankjewel voor jullie respons, Sander en Emily.

    @Emily: ik kan het niet anders dan met je eens zijn. Het online laten staan van een verlopen of ingevulde vacature kost zowel bedrijf als sollicitant tijd. Het is gelukkig geen dagelijkse praktijk, maar het komt wel dusdanig regelmatig voor dat er genoeg werkzoekenden zijn die zich er over verbazen. Waarvan akte, gezien de reacties op Twitter.

    @Sander: een pittige reactie, maar mijns inziens deels off-topic in relatie tot de blog. Het gaat om het online blijven van vervulde of verlopen vacatures. Ik kan me goed indenken dat de werkdruk op een HR-afdeling best hoog is, zeker bij een lopende procedure. Maar dat betekent niet dat er geen tijd is om een vacature offline te halen.
    Dit geldt zeker als iemand anders de site bijhoudt. Een van de taken van een webredacteur is het up-to-date houden van de website. Daar hoort ook het offline halen van niet-actuele pagina’s bij. Dit kan volledig automatisch, zodat zowel HR als webredactie er geen omkijken naar hebben.

    Om in te gaan op je punt over afwijzingen, elk bedrijf heeft daar zijn eigen beleid in. De een neemt wel de tijd om alle sollicitanten een (al dan niet gestandaardiseerd) persoonlijk antwoord te geven, de ander laat het bij de standaard-standaardafwijzing. En er zijn nog heel veel tussenvormen. Die nazorg is niet verplicht, maar wel zo beleefd. Het wordt door werkzoekenden in ieder geval meer gewaardeerd dan een stilte.

    Ik ben het met je eens dat een standaardafwijzing sturen een hoop tijd scheelt. Die tijd kan dan worden besteed aan andere zaken. Bijvoorbeeld om na te gaan of de vacature al van de site is gehaald ;)

  6. Pingback: viagra online

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.