Top 3 Sollicitatie-Frustraties

Nu ben ik zelf geen werkzoekende meer (alhoewel: ben je als zzp’er ook niet altijd op zoek naar werk?) maar ik bevind me als hoofdredacteur van Vacatureluurs nog dagelijks in de wereld van de werkzoekende. Ik deel vacatures graag met de werkzoekenden in mijn omgeving (tip: volg Vacatureluurs op LinkedIn!) en vind het tof als Twitteraars @vacatureluurs ontvolgen (heuh?) omdat ze een nieuwe baan gevonden hebben (oh vandaar).

De frustraties van werkzoekenden zijn talrijk, je kunt er eindeloos lijstjes van maken. Maar deze Sollicitatie-Frustraties maken wat mij betreft de absolute Top 3. Bonus: ik heb er ook wat ideeën bij gezet om deze frustraties de wereld uit te helpen.

Top 3 Sollicitatie-Frustraties

3 – Bij het checken van de vacature blijkt deze al vervuld of nog erger: niet te bestaan.

404-job-not-found

 

Ik geef de schuld aan de eindeloze hoeveelheid vacaturesites die elkaars (loze) vacatures delen door middel van RSSfeeds. Control +Copy, Control+Vacature-sites. Brrr. Tip voor werkgevers: zet ALTIJD de plaatsingsdatum en een uiterste reactiedatum bij de vacaturetekst. Zo wordt het al wat makkelijker om actuele vacatures te ontwarren.

 

2 – Twee dagen zwoegen op de perfectie sollicitatiebrief en bijpassend cv, nooit meer iets horen van het bedrijf.liever 1 afwijzing in de hand dan 10 onbeantwoorde sollicitaties in de lucht - vacatureluurs

Hoe vervelend het ook is om een afwijzing te ontvangen, het is nóg vervelender om geen enkele reactie te ontvangen op je sollicitatie. ‘Oh maar we hebben 34587 reacties ontvangen, echt geen tijd om…’ Koeiepoep! Dan had je maar geen €1500,- moeten neertellen om die vacature op een website met 1 miljoen (werkzoekende) bezoekers te plaatsen. Ja, dan kan je er donder op zeggen dat niet alle sollicitaties van oprecht geïnteresseerde talenten met ‘het juiste profiel voor de functie’af komen.

Steek dat budget liever in advertenties op niche-vacaturesitesof nog beter: organiseer een netwerkevent waarbij sollicitanten persoonlijk mogen kennis maken met het bedrijf. Hoppa, daar is je invulling voor Werkbezoekdag 2014. Heeft de HR-afdeling eindelijk ook eens wat leukers te doen dan cv’s doorploegen.

1 – Werk.nl.

Niet te geloven hoe vaak deze site niet te bereiken is. Niet te geloven hoeveel geld erin gepompt wordt. Niet te geloven dat werk.nl genomineerd is voor de Website van het Jaar-verkiezing. Ik heb gestemd hoor! Hopelijk geeft dat UWV een zetje in de juiste richting…

storing werknl website van het jaar

 

 

6 gedachten over “Top 3 Sollicitatie-Frustraties”

  1. De ‘leukste’ nepper kwam ik een paar weken geleden tegen, bij een bekend uitzendbureau. Advertentie geplaatst op 10 oktober, de eigenlijke advertentietekst vermeldde “per april zijn wij op zoek naar…”. Het vermelde salaris, 10,50 per uur voor academisch/HBO-opgeleide juristen was zodanig dat ik ze maar gemaild heb met de vraag of alle per april aangenomen kandidaten al weer waren weggelopen? Nooit meer iets van vernomen uiteraard.

  2. Als (oudere ha,ha,…… ik 51jr.) pas tegenwoordig al gauw niet meer in het profiel. Men is kennelijk in de veronderstelling dat je niet flexibel meer bent en dat soort vooroordelen. Ergerlijk gewoon!. Nodig eens mensen van boven de veertig en vijftig uit op gesprek. Zij zijn vaak veel flexibeler en fitter dan mensen van twintig en dertig die veelal nog met zichzelf en hun gezinsbeslommeringen bezig zijn. Zoals het nodig hebben van zwangerschapsverlof, zieke kinderen, op tijd naar huis; want de opvang sluit…. enz.

  3. Pingback: Waarom blijven vacatures nog zo lang online staan?

  4. Ik ben op zoek naar een baan die niet veel op vacaturesites te vinden is, ik wil graag in de bediening(gastheer) werken bij een zorginstelling.
    Nou ga daar maar eens naar zoeken, ik typ in bij google: gastheer (in de) zorg, volgens indeed, vacaturebank enz. zijn er 334 vacatures in mijn regio!!
    Dan open je die site en krijg je bovenaan je lijstje (na de gesponserde vacatures) 1e auto technicus?!? Of it specialist? Dan ga je toch een paar keer naar de volgende pagina, en dan vind je opeens wel een functie die je zoekt, waarom staat die dan niet bovenaan???

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.