Loopbaanoriëntatie: Wensen in werk

Een functie vinden die je écht leuk vindt; waar je energie van krijgt en het beste van jezelf in kwijt kunt. Die voldoet aan al de wensen en verwachtingen die je hebt in een baan. Zo’n functie kun je alleen maar vinden wanneer je zélf weet wat je wensen zijn. Een belangrijk onderdeel in de zoektocht naar een nieuwe baan is dus om er achter te komen wat je wensen in werk zijn. Eelco volgde de workshop ‘Wensen in werk’, de tweede uit een reeks van drie workshops over loopbaanoriëntatie bij DeBroekriem.

In de flexwerkplek van het StofLab in Haarlem zitten we met 14 deelnemers klaar voor de workshop ‘Wensen in werk’. Ik herken gezichten uit de workshop ‘Ken je kwaliteiten’ en er zijn nieuwe gezichten.

Blijf dicht bij jezelf

Lusanne Hogeweg gaat ons vandaag helpen om helder te krijgen wat onze wensen in werk zijn. “Blijf dicht bij jezelf! Wat vind je leuk, waar krijg je energie van en wordt je blij van? Wie ben je als persoon, wat typeert jou en welke zaken houden jou bezig?” Vragen die ze stelt en ons mee aanmoedigt om ons thema te vinden. “Alle kleine stukjes vormen samen een totaalplaatje van wat je wilt.”

Op tafel liggen kaarten met afbeeldingen. Iedere deelnemer kiest een kaart en vertelt over de associatie die ze hebben met de afbeelding op de kaart en het soort werk dat ze in de toekomst voor zichzelf wensen.

Waar krijg je energie van en wat kost energie

In tweetallen gaan we aan de gang met een van de huiswerkopdrachten die we via de mail hebben gehad. Op een lijst hebben we onze energiehuishouding ingevuld en tien punten genoteerd die energie kosten, en tien die juist energie opleveren. Tijdens deze oefening is er herkenning bij de andere deelnemers en zijn er veel overeenkomsten in energievreters en energiebrengers. Tijdens de nabespreking wordt er besproken of er een juiste balans is tussen de hoeveelheid energie die je krijgt en die je inlevert. Duidelijk wordt dat er bij sommigen een voormalige functie was die meer energie kostte dan dat deze opleverde. Door deze kennis kan er nu gekeken worden naar wat er in een toekomstige functie beslist niet en beslist wel in terug moet komen.

Wensberoepen

In viertallen nemen we de lijst ‘wens beroepen’ door die we als huiswerk hebben ingevuld; een lijst met tien beroepen die je heel graag zou willen uitoefenen. Doordat de andere deelnemers per ingevuld beroep vragen stellen over wat hetgeen is dat je zo leuk lijkt aan dat beroep, komen de wensen, verlangens en drijfveren naar boven. Aan iedere beroep zitten bepaalde elementen die er voor zorgen dat dit beroep je juist zo leuk lijkt om te doen. Deze elementen vormen de rode draad in de speurtocht naar een passende functie. Door deze elementen onder elkaar te zetten komen er andere functies in beeld waar deze voor nodig zijn. Functies waar je in eerste instantie niet eerder aan gedacht had.

Na de oefening worden de ervaringen gedeeld: “Wat zie je de ander doen?” is de vraag die gesteld wordt. Naar aanleiding van de input die je gekregen hebt van de ander is het verbazend hoe duidelijk het is dat je ziet wat de ander leuk vind, wil en kan. Ook welke bezwaren er door die persoon eerst weerlegt of losgelaten dienen te worden voordat deze er mee aan de slag kan. Tip uit de groep is om alles dat in je hoofd voor bezwaren zorgt op papier te zetten. Op die manier maak je het overzichtelijk, concreet en realistisch. De beren op de weg in je hoofd kunnen dan makkelijker onderzocht en verwijderd worden.

Missie

Op een A4 gevuld met werkwoorden werd een begin gemaakt met het beschrijven van je persoonlijke missie. Door de tien werkwoorden te omcirkelen die je het meest in positieve zin prikkelen en deze vervolgens in oplopende volgorde van persoonlijke voorkeur te plaatsen, wordt duidelijk wat je belangrijk vindt. De laatste uitdaging was om over deze woorden vrij te associëren en in een korte, concrete en inspirerende zin je persoonlijke missie uit te schrijven. Iets dat in de korte tijd die er tijdens deze workshop was, nog niet zo makkelijk is. Een begin is er in ieder geval gemaakt en het heeft mijn persoonlijke beeld van wat ik terug wil vinden in een toekomstige functie al een stuk duidelijker gemaakt.

Leermomenten

Als afsluiting van de workshop kregen we de opdracht om in vijf minuten voor onszelf op te schrijven wat we in de workshop  gerealiseerd hadden of aan inzicht gekregen hadden.

Mijn persoonlijke leermomenten van de workshop:

  • Door dicht bij mezelf te blijven en uit te zoeken wat ik nodig heb om energie te krijgen, in plaats van dat het me energie kost, kan ik gericht op zoek naar een functie die me de juiste balans in energie geeft. Een functie die bij mij past en waar ik me goed bij voel en blij van wordt.
  • Door goed te kijken naar de elementen die terugkomen in ieder beroep dat ik gedaan heb, of me leuk lijkt om te doen, wordt duidelijker wat voor soort functie er bij mij past. Daardoor kan ik breder gaan zoeken doordat er ineens meerdere functies blijken te zijn waarin dat terugkomt.
  • Ook tijdens deze workshop blijkt maar weer dat sparren met/feedback krijgen van een ander reuze verhelderend werkt. De ander kijkt toch met een opener en onbevangen blik naar wat je zegt en heeft niet de belemmerende overtuiging die je zelf hebt.

 

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.