Loopbaanoriëntatie: Ken je Kwaliteiten

Een belangrijk onderdeel in de zoektocht naar een nieuwe baan: ken je kwaliteiten. Je moet goed kunnen omschrijven wat je kunt én wilt doen in een nieuwe functie. Als je het zelf niet (goed) weet, hoe moet een werkgever dan weten wat hij/zij aan je heeft? Eelco volgde de workshop ‘Ken je kwaliteiten’, de eerste uit een reeks van drie workshops over loopbaanoriëntatie bij DeBroekriem.

Dinsdagochtend 10 uur: in de flexwerkplek van het StofLab in Haarlem staat een lange tafel waaraan we met 16 deelnemers klaar zitten voor de workshop ‘Ken je kwaliteiten’. De eerste workshop uit een reeks van drie die een samenhangend geheel vormen om jezelf goed voor te bereiden op vervolgstappen in je loopbaan.

Begin bij jezelf

Aan het hoofd van de tafel zit Lusanne Hogeweg. Zij gaat ons vandaag helpen om meer zicht te krijgen op onze persoonlijke kwaliteiten en om onze eigen talenten te ontdekken. Ze start met een aantal vragen die je jezelf zou moeten stellen; “Begin bij jezelf: wie ben jij, wat vind je leuk, wat zijn je kwaliteiten, wat heb je te bieden aan een werkgever?”.

Op tafel liggen kaarten met afbeeldingen. Iedere deelnemer kiest een kaart die het meeste bij hem/haar past en in een korte voorstelronde vertelt iedereen wat de kaart over hem/haar zegt. Hierbij worden direct al persoonlijke kwaliteiten benoemd.

Kernkwaliteiten en Kernkwadranten

Een korte uitleg over kwaliteiten en kernkwaliteiten volgt waarna we aan de gang gaan met het kernkwadranten model van Daniel Ofman. Als voorbereiding op de workshop kregen we een mail met het model, waarbij we zelf al kwaliteiten konden benoemen. Als voorbeeld wordt op een papier aan de wand het kernkwadrant van een van de deelnemers geschreven. Er wordt uitgelegd hoe je het model kunt gebruiken om vanuit je kwaliteit te ontdekken wat je valkuil, uitdaging en allergie is. Het is een model om jezelf te leren kennen en ontwikkelen.

We zijn het er in de groep over eens dat het goed is om meerdere modellen in te vullen zodat je weet wat je kwaliteiten zijn, en ook wat je valkuilen zijn. Achter elke valkuil (lees zwak punt/ontwikkelingspunt waar een werkgever tijdens een sollicitatiegesprek naar kan vragen) zit een kwaliteit. Deze kwaliteiten kun je dan benoemen wanneer er naar je zwakke punten gevraagd wordt. Door het kennen van je kwaliteiten en valkuilen ben je voorbereid en krijg je meer zelfverzekerdheid tijdens het sollicitatiegesprek.

Kernkwaliteiten zijn de eigenschappen die je vanzelfsprekend vindt en daardoor misschien niet snel zal benoemen als kwaliteit. Dat doe je toch eenmaal zo? Als tip krijgen we om het invullen van je kernkwadranten samen te doen met iemand die jou goed kent. Deze persoon ziet de kwaliteiten waar jij zelf overheen kijkt.

debroekriem ken je kwaliteitenSTAR-methode

Na de oefening over kwaliteiten, wordt de groep gesplitst in groepjes van vier. Aan de hand van de STAR methode geeft iedereen een voorbeeld van een Situatie tijdens het werk, welke Taak die persoon had, welke Actie er ondernomen was en wat het Resultaat van die actie was. De andere deelnemers geven feedback over welke kwaliteiten ze horen. Een goede oefening om gestructureerd de eigen kwaliteiten in beeld te brengen en te koppelen aan een resultaat. Na deze oefening komt de groep weer bij elkaar en worden de ervaringen gedeeld.

Op tafel liggen kleine kaartjes met teksten en iedereen mag kaartjes uitkiezen die het meest van toepassing zijn op zichzelf. Leuk om te zien dat er na deze korte tijd met elkaar meerdere mensen zijn die een goed beschrijvend kaartje uitkiezen voor een ander. Als afsluiting wordt er gevraagd of iedereen een verbinding kan maken met het zojuist gekozen kaartje en de kaart met de afbeelding die vanmorgen gekozen was en worden er leermomenten gedeeld.

Leermomenten

Mijn persoonlijke leermomenten van de workshop:

  • Het invullen van het kernkwadrant is een waardevolle bezigheid. Door meerdere kernkwadranten in te vullen komen er verschillende kwaliteiten in beeld. Door een kernkwadrant te beginnen vanuit de valkuil (je zwakke punt), weet je wat de achterliggende kwaliteit is. Hierdoor kun je wanneer er naar je zwakke punten gevraagd wordt, dit ombuigen naar de positief achterliggende kwaliteiten.
  • De STAR methode wordt veelvuldig gebruikt tijdens sollicitatiegesprekken. Door deze zelf voor meerdere situaties uit te schrijven kun je er een verhaal omheen bouwen en je voorbereiden op sollicitatie gesprekken zodat je een voorbeeld paraat hebt en zelfverzekerder overkomt tijdens een sollicitatie gesprek.
  • Deelnemen aan deze workshop was leerzaam, geeft een positieve energie en je blijft bezig met zelfontwikkeling.

 

 

 

1 gedachte over “Loopbaanoriëntatie: Ken je Kwaliteiten”

  1. Pingback: Loopbaanoriëntatie: Wensen in werk - Vacatureluurs.com

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.