De beste Twitterbio voor een werkzoekende

Je hebt een account aangemaakt op Twitter om geen enkele vacature te missen en je netwerk uit te breiden. Je begint met het aanmaken van je profiel maar je hebt maar 160 tekens om jezelf te omschrijven. Help! Wat is de beste Twitterbio voor een werkzoekende?

De beste bio voor werkzoekenden bestaat uit kernwoorden waarin je jezelf omschrijft. Geen lange zinnen dus, want je hebt maar 160 tekens om jezelf te omschrijven. Een tekst als  Ik ben een gemotiveerde allrounder, werk hard, heb 3 kinderen, ben altijd in voor een lolletje en zoek een fulltime baan bij een bedrijf waar ik mijn vaardigheden in kan zetten.’ past niet en is bovendien erg vaagJe moet je boodschap kort en krachtig overbrengen. In zoekresultaten komt bovendien (op mobiele apparaten) niet je volledige tekst tevoorschijn. Het is dus van belang dat je de meest relevante informatie als eerste plaatst.

Wat zet je in je Twitterbio?

De door jou gewenste functie, met de functienaam (of functienamen) die daarbij horen en/of het vakgebied waarin je die functie wilt uitoefenen.

Weg met die ‘allround spin in het web‘, want daar is niemand naar op zoek. Recruiters en werkgevers willen geen mysterie oplossen als het gaat om vacatures vervullen: ze zijn op zoek naar iemand voor een bepaalde functie en daar past een bepaalde functietitel bij. Wat veel werkzoekenden niet beseffen is dat recruiters daarom op Twitter ook echt gericht zoeken op die functietitels en kernwoorden.

Heel simpel: zet jij in je bio dat je accountmanager bent, dan wordt je gevonden op het zoekwoord ‘accountmanager’. Freek Vonk is de enige die op zoek is naar die spin in het web, laat dat duidelijk zijn! Heb je geen idee wat voor functietitel je neer moet zetten? Maak dan eerst duidelijk voor jezelf wat voor werk je zoekt en welke functietitel daarbij hoort. Als jij het niet eens weet, hoe moeten werkgevers en recruiters er dan achter komen?

Nu zijn er functietitels die het vakgebied al aanduiden, zoals bijvoorbeeld ‘vrachtwagenchauffeur’. Je kunt een vakgebied aanduiden, omdat je bijvoorbeeld in de non-profit sector aan het werk wilt.

Voorbeelden van kernwoorden voor in je bio: Accountmanager, Administratief (Medewerker), Verkoopmedewerker, Vrachtwagenchauffeur, Communicatiemedewerker, Management Assistant, Sales, Logistiek, Communicatie, Non-profit. Gebruik ook afkortingen die in functies (en vacatureteksten) veel gebruikt worden: PR, MarCom, ICT, MKB, HR, OOP, MBO, WO, NGO.

Vakspecifieke kennis zoals trainingsprogramma’s en software. 

Je hebt 20 jaar ervaring met IBMsoftware, SAP of Magister, je bent een Green/Black/Regenboog-aan-kleuren-Belt in LEAN Six Sigma of hebt alle rijbewijzen in bezit die er maar te halen zijn. Precies wat de werkgever nodig heeft! Recruiters zoeken ook naar personen met bepaalde vakkennis in huis, omdat een functie daarom vraagt. Opnoemen dus, die specifieke kwaliteiten, pak de meest relevante kennis die je hebt en zet ‘m in je bio!

Voorbeelden van kernwoorden: LEAN, Privaatrecht, Magister, SOMToday, Hootsuite, Endnote, HTML, PHP, Photoshop, AFAS, Exact.

Dat je beschikbaar bent.

Het woordje ‘beschikbaar’ in je bio geeft aan dat je beschikbaar bent voor een nieuwe baan. Je zet in je bio niet neer dat je werk(e)loos of ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging’ bent. Een recruiter zoekt niet op ‘werkloos’ of ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging’ als hij/zij een vacature moet vervullen. Een recruiter zoekt op functietitels en het vakgebied, eventueel op vakspecifieke (software)kennis.

Een goede Twitterbio wordt nog beter met:

  • een professionele, vrolijke foto van jezelf. Niets zo nietszeggend als een eitje. Plaats een foto waarop je gezicht goed zichtbaar is.  Gebruik dezelfde foto als op je LinkedIn-profiel: zo kunnen mensen je gemakkelijker herkennen. Zeker met een veelvoorkomende naam is dit aan te raden. Géén zonnebrillen, maskers of hoedjes in je foto als je je account (ook) zakelijk wilt gebruiken!
  • de (aangepaste!) url van je LinkedIn-profiel bij ‘website’. Heb je een eigen website die je daar wilt plaatsen, dan kun je je LinkedIn-profiel ook nog in je bio kwijt.
  • vermelding van je plaatsnaam! Sommige recruiters zoeken voor een functie alleen mensen in een bepaalde regio.
  • een kort stukje over jou als privé persoon. Dat je vader bent, dat je van wielrennen houdt of een enorme Star Wars fan. Dat maakt je bio persoonlijker.
  • een vleugje humor. Kun je een (kort) grapje maken in je bio, doe dat dan. Humor zorgt ervoor dat mensen je bio beter zullen onthouden. Overigens betekent dat niet dat je ‘ik hou van humor’ in je bio mag zetten.

 

Moet je per sé hashtags gebruiken in je bio? Nee, dat hoeft niet. Bij een zoekopdracht naar personen komt het kernwoord in je bio ook zonder hashtag naar voren. Een hashtag gebruiken in je tweets kan wel slim zijn, om op te vallen bij bedrijven die veel van die hashtag gebruik maken.

Voorbeeld van een korte maar krachtige Twitterbio: Accountmanager | ICT | LEAN Black Belt | Beschikbaar | regio 010 | wielrennen | Je hebt zeker nog nooit van #geocaching gehoord?

 

de-beste-twitterbio-voor-een-werkzoekende-400Meer weten over Twitter? Op 8 oktober geef ik een workshop Twitter voor werkzoekenden waar we direct aan de slag gaan met het schrijven van een bio en het vinden van vacatures. Meer info & aanmelden: http://vacatureluurs.com/workshops

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.