Creëer je eigen werk

Creëer je eigen werk – Waarom een ondernemende mindset nodig is om werk te vinden

Je hoort het steeds vaker: er is meer werk dan banen alleen. Een zin die door steeds meer loopbaancoaches en sollicitatie-organisaties wordt gebruikt om de huidige arbeidsmarkt te omschrijven. Werkgevers zijn op zoek naar flexibele werknemers of zzp’ers, een vast contract lijkt iets uit een ver verleden. De slashies (mensen met meerdere banen en combi-zzp’ers) zijn geen bijzonderheid meer te noemen.

“Jaha, allemaal leuk en aardig…” hoor ik je denken. “… maar ik ben helemaal geen ondernemer en dat zie ik mezelf ook nooit worden! Ik wil gewoon een baan bij een werkgever, waar ik werk kan doen dat bij me past.” Begrijpelijk, want niet iedereen heeft het in zich om ondernemer te worden.

Toch is het verstandig om tijdens baanloosheid op z’n minst te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn als het gaat om ondernemen in je vakgebied. Waarom? Omdat iedere ondernemer zijn eigen bedrijf begint met het idee dat hij/zij de oplossing heeft voor een specifiek probleem of een specifieke wens. Een bakker weet ‘mensen willen vers brood eten, ik kan dat voor ze bakken.‘ Een adviseur weet ‘bedrijven in [vakgebied]  hebben advies nodig om de omzet te verhogen of de kosten te verlagen: ik kan dat advies geven’.

Zo moet je als werkzoekende ook kijken naar jouw toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt. Wat is het probleem dat jij weet op te lossen? Ik sprak met twee innovatieve ondernemers die hier alles van af weten.

Als ik werk wil hebben zal ik het zelf moeten creëren!

Wilma Wassenaar besloot na twee jaar baanloosheid dat ze het brieven schrijven zat was. Solliciteren leverde te weinig op, ze besefte dat er gewoon te weinig banen zijn voor iedereen die werk zoekt. “Als ik werk wil hebben, dan zal ik het zelf moeten creëren!” Ze besloot het heft in eigen handen te nemen en haar coachings-kwaliteiten in te zetten in haar eigen bedrijf: 45 Plus en Werk.

Nu helpt ze andere werkzoekenden om hun eigen toegevoegde waarde te ontdekken en bepaalde ondernemersvaardigheden te ontwikkelen waardoor ze verder kunnen kijken dan vacatures. Bij het traject bij 45PlusenWerk neemt de werkzoekende het heft in eigen handen en creëert zijn eigen werk.

Een coachingstraject van 45 Plus en Werk draait niet zozeer om een ontwikkeling tot ondernemerschap, het gaat meer om het creëren van een ondernemende mindset. “

Innovatiebanen

Maarten Freriks van Innovatiebanen is al jaren werkzaam op het gebied van arbeidsmarktprojecten. Hij hielp individuen om beter te solliciteren, “… maar dat creëert geen banen. Diegene die de baan krijgt is gelukkig, maar er zijn dan nog 129 andere sollicitanten die géén baan hebben. Ik wilde meer doen en besloot daarom met andere vakgenoten om Stichting Innovatiebanen op te richten.”

Wat kan een werkzoekende nu doen om zijn eigen werk te creëren? “Het draait om concreet weten hoe jij een werkgever geld oplevert. Hem overtuigen dat de kosten van jouw salaris ruimschoots betaald kunnen worden van de verhoging in de omzet. Of van een verlaging in de kosten, als bepaalde gespreide werkzaamheden gebundeld kunnen worden in één nieuwe functie: die van jou. Ook zijn andere oplossingen zoals het inbrengen van nieuw netwerk om meer verkoop te realiseren, of een idee voor productverbetering denkbaar als Innovatiebaan.”

Bij Innovatiebanen helpen intermediairs de deelnemers bij het concreet maken van hun Innovatiebanen-plan. Levert het traject een baan op voor de deelnemer, dan wordt die intermediair betaald door de werkgever.

“Het draait bij Innovatiebanen wel echt om het creëren van werk dat er eerst niet was. Dat kan ook betekenen dat de deelnemer als zzp’er aan de slag gaat na zijn traject. Maar meestal helpen we deelnemers om een Innovatiebaan bij een werkgever te creëren.”

3 tips voor werkzoekenden die verder willen kijken dan vacatures:

  • Wie in jouw netwerk doet het werk dat jij wil doen, maar dan als ondernemer? Ga eens een gesprek aan met diegene en vraag hoe hij/zij ondernemer is geworden.
  • Maak een schets-bedrijfsplan voor jouw ideale bedrijf: wat zou jij voor bedrijf starten? Wat voor werkzaamheden zou je doen als je de directeur was van de eigen onderneming? Google ook eens of er bedrijven zijn die soortgelijk werk doen: wat zou jij anders doen?
  • Schrijf je cv eens alsof jij ondernemer bent: welke diensten biedt jij aan een werkgever aan? Je kunt er ook een brochure of reclamefolder van maken – wat heb jij in de aanbieding?

 

Na het creëren van zijn eigen baan kreeg Peter het zo druk dat hij een assistent nodig had om het dopje van zijn viltstift te halen.
Na het creëren van zijn eigen baan kreeg Peter het zo druk dat hij een assistent nodig had om het dopje van zijn viltstift te halen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.