5 redenen waarom je nog steeds geen baan hebt

Waarom je nog steeds geen baan hebt, en wat je eraan kunt doen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten

De arbeidsmarkt trekt aan: er zijn meer vacatures en minder werkzoekenden. Toch heb jij nog geen baan, en daar baal je van! Hoe komt het dat je nog geen baan hebt, en wat kun je eraan doen? Een lijstje ‘redenen waarom je nog geen baan hebt’ en tips om je kansen te vergroten.

Reden 1: je solliciteert te veel

Je hebt ondertussen al meer dan 100 sollicitaties verstuurd, maar nog geen enkele uitnodiging ontvangen voor een gesprek. Op de meeste sollicitaties ontvang je zelfs geen reactie. Je laat het maar zo, want je doet toch je best?

Natuurlijk moet je sollicitaties versturen om uitgenodigd te worden op gesprek. Maar in deze tijd van ‘netwerken is net werken’, heeft het geen zin om te solliciteren op alles wat los en vast zit. Een werkgever is niet op zoek naar iemand die ‘alles wel aanpakt’, die zoekt de expert in een bepaald vakgebied.

Houd dit in je achterhoofd: zoveel mogelijk solliciteren garandeert je geen baan. De één lukt het na 20 sollicitaties, de ander na 1. Hóe je solliciteert, is veel belangrijker.

Tip: maak een lijstje van 5 eisen waar jouw baan aan zou moeten voldoen. Voldoet een functie volgens de vacaturetekst aan minsten 3 van die eisen, dan solliciteer je. Door minder losse flodders te versturen kun je beter focussen op de juiste sollicitatiebrief én hou je meer tijd over om te netwerken.

Reden 2: je solliciteert te veel op dezelfde manier

Deze reden valt vaak samen met reden 1, hoe kun je anders 20 sollicitaties versturen in 1 week? Iedere functie vraagt om een andere manier van solliciteren, dat kun je al zien aan de vacaturetekst. Altijd dezelfde brief sturen en precies dezelfde cv: dat kan gewoon niet. Bovendien levert deze ‘knip en plak’methode vaak de meeste fouten op (of wilde je meneer de Bruijn echt aanspreken als ‘geachte mevrouw Jansen’?).

Tip: evalueer je eigen sollicitatiemethoden. Heb je 5 sollicitaties verstuurd, maar geen enkele (positieve) reactie? Laat iemand je motivatiebrief en cv nakijken, vraag hulp bij het solliciteren aan vrienden, familieleden of kennissen. Er zijn ook enorm veel netwerkgroepen en loopbaancoaches die jouw brief en cv willen nakijken.

Reden 3: je solliciteert te weinig

Je ziet die vacature voor je droombaan (cocktailtester op een Bounty-eiland) maar niet voorbij komen, dus dan solliciteer je maar niet. Te veel solliciteren is niet goed, toch?

Veel sollicitaties versturen garandeert je geen baan. Maar je kunt je sollicitatieskills alleen oefenen door te solliciteren!

Tip: vergeet even je droombaan en solliciteer op functies die bij je kennis en ervaring passen, ook al voldoen ze niet aan je eisen-lijstje. Iedere uitnodiging voor een gesprek is een bonus, ook als je die functie niet helemaal ziet zitten.

Reden 4: ‘Ik heb geen ervaring’

ervaring startersfunctiesNet afgestudeerd en vers op de arbeidsmarkt: een catch voor iedere werkgever ben je! Je solliciteert je suf op alle startersfuncties die je maar ziet. Toch krijg je vaak de reactie ‘je hebt niet genoeg ervaring’. Say what now? Belachelijk, dat weten we. Maar je kunt er wel wat aan doen

Tip: focus in je brief en cv op je ambities en drijfveren als je geen werkervaring hebt in het vakgebied waar je solliciteert. Je kunt ook overwegen om zelf een bedrijf/project op te starten na je afstuderen, zo creëer je je eigen werkervaring! Ook zijn er via Startersbeurs.nu functies voor pas afgestudeerden beschikbaar in diverse plaatsen, waar je werkervaring kunt opdoen.

Reden 5: ‘Ik heb teveel ervaring’

Dat het moeilijker is om aan een baan te komen als je ouder wordt, dat is ondertussen wel duidelijk. Werkzoekenden die ouder zijn dan 50 worden veel minder vaak uitgenodigd voor een gesprek en het duurt vaak langer voor ze weer aan het werk kunnen. Het is te gek voor woorden eigenlijk, want we moeten steeds langer doorwerken. Kon je vroeger met 50 al gaan denken aan een vervroegd pensioen, nu zal je echt nog minstens 15 jaar kunnen werken voordat dat mogelijk is. Vijftien jaar! Daar zou je als werkgever toch blij van moeten worden?

Helaas zijn er nog steeds onterechte vooroordelen over het aannemen van 50-plussers: ze zijn vaker ziek (lees: kosten meer geld), kunnen moeilijker iets nieuws leren (lees: kosten meer geld), zijn minder efficiënt dan jongere werknemers (lees: kosten meer geld) en kosten gewoonweg meer geld. Bedrijven zullen niet openlijk zeggen dat ze je niet aannemen vanwege je leeftijd (dat mag namelijk niet), maar zo gaat het vaak wel.Hoe kun jedeze vooroordelen weerleggen?

Tip:  Zorg ervoor dat je jezelf niet stereotypeert als een ‘klassieke’ oudere. In geen enkel geval zet je in je brief dat je ‘waarschijnlijk wel niet aangenomen wordt vanwege de leeftijd’. Ga niet in de aanval als je solliciteert, maar laat je ervaring voor zich spreken. Er zijn gelukkig nog wel werkgevers die geloven in de voordelen van ervaren werknemers. Heb je als 50-plusser hulp nodig bij het vinden van werk? UWV biedt diverse regelingen en activiteiten speciaal voor 50-plussers.

 

 

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.